Nieuws/Binnenland
1723182362
Binnenland

Chirurgen Erasmus: revolutie door longkankeroperatie met VR-bril

ROTTERDAM - Chirurgen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam spreken van een revolutie nu ze gebruik kunnen maken van een virtualrealitybril bij longkankeroperaties. Aan de NOS laat hart- en longchirurg Lex Maat weten dat de nieuwe techniek zeer succesvol blijkt te zijn. Met behulp van de bril kunnen ze volgens hem veel gerichter opereren en blijft gezond longweefsel zo veel mogelijk gespaard.

Volgens Maat is de anatomie van de longen bij bijna elke patiënt verschillend. De nieuwe techniek wordt ingezet als er kleine stukjes tumor moeten worden verwijderd. „Je haalt alleen het zieke stuk weg, dus er blijft veel meer gezond longweefsel achter.”

De chirurg spreekt van „een absolute revolutie in de diagnostiek.” „Voorheen moesten we plakje voor plakje in ons hoofd het verloop van de bloedvaten reconstrueren om een beetje een idee te krijgen hoe het driedimensionaal zit. Met de VR-bril kan ik als het ware door de long heen wandelen, precies zien waar de tumor zit. Ik kan nu recht op het doel af gaan en alleen het zieke weefsel isoleren en verwijderen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop