Nieuws/Buitenland
1724964
Buitenland

Bestand in Oost-Ghouta wankel

DAMASCUS - Het door de Russische en Syrische leiders voorgestelde tijdelijke bestand aan het front ten oosten van Damascus lijkt de gevechten te hebben gesmoord, maar van een uitgang uit de omsingelde enclave Oost-Ghouta is geen sprake. Het persbureau Interfax meldde dat volgens Russische militairen strijders het vuur hebben geopend op de route die was aangemerkt als uitgang voor burgers uit Oost-Ghouta of als ingang voor hulp. Volgens Moskou beschieten strijders die humanitaire corridor.

Maar vrijwel overal in de door het Syrische leger belegerde streek Oost-Ghouta zwegen de wapens dinsdagmorgen, meldden de waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). De tijdelijke gevechtspauze moet tot 14.00 uur duren en zou meerdere dagen gelden. Het zou mogelijk moeten worden hulp te bieden aan de vele burgers in het sinds 2013 belegerde Oost-Ghouta. Het Kremlin heeft aangekondigd ook burgers te willen evacueren, allereerst zieken en gewonden.

Het is niet bekend of de strijdgroepen, die vooral uit soennitische extremisten bestaan, burgers wel laten gaan. Moskou en Damascus hebben erop gewezen dat de strijders burgers als menselijk schild gebruiken en beelden van gewonde burgers verspreiden om internationaal sympathie te werven. Ook zijn veel mensen door de strijders gegijzeld.

Het is niet duidelijk waarom de gevechtspauze slechts vijf uur per dag duurt. Hulpverleners stellen dat dit niet lang genoeg is. Het Syrische leger heeft meer dan een week geleden een groot offensief tegen Oost-Ghouta ingezet. Bij luchtaanvallen zouden al meer dan 560 mensen om het leven zijn gekomen.