Nieuws/Binnenland
172512296
Binnenland

Bezoekers zien geboorte welpjes in Arnhemse dierentuin

ARNHEM - Een leeuwin in de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft maandag voor de ogen van bezoekers twee welpen ter wereld gebracht. Snel na de geboorte verplaatste de leeuwin haar jongen naar een schuilhut buiten het zicht van het publiek. De leeuwin bepaalt zelf wanneer zij en haar welpen zich weer vertonen, vertelt een woordvoerder van de dierentuin. „Ook in de natuur zondert een drachtig vrouwtje zich tijdelijk af om te werpen en haar jongen de eerste tijd te verzorgen.”

De leeuwin lag in een schuilgrot vlak voor de ruiten van het buitenverblijf van de roofdieren. Maandag tegen 17.30 uur zagen bezoekers dat er jongen werden geboren. De welpen zijn volgens de dierentuin „op het oog” gezond.

Een van de pasgeboren welpjes naast de moeder.

Een van de pasgeboren welpjes naast de moeder.

De leeuwin komt uit Denemarken en woont sinds 2015 in Burgers’ Zoo. Het was de bedoeling dat ze in Arnhem voor jonge aanwas van de leeuwengroep zou zorgen. Fokken met leeuwen gaat in dierenparken goed, aldus Burgers’ Zoo. Maar in het wild staat de soort onder druk door illegale jacht. Lichaamsdelen van leeuwen zijn met name op de Aziatische markt zeer populair. „De iconische ‘koning der dieren’ wordt hierdoor helaas steeds minder een vertrouwd gezicht op de Afrikaanse savannes”, meldt het Gelderse park.