Nieuws/Buitenland
172690889
Buitenland

Vrouw onterecht en naakt gehandboeid bij politie-inval in haar huis: 2,5 miljoen euro schadevergoeding

Een screenshot van de vrijgegeven politiebeelden.

Een screenshot van de vrijgegeven politiebeelden.

Chicago (IL) - Op 21 februari 2019 viel de politie van Chicago binnen bij Anjanette Young (51). Nu, bijna twee jaar later, heeft het financieel comité van die stad unaniem een schadevergoeding van omgerekend 2,5 miljoen euro goedgekeurd. Dat meldt NBC News. Young had niet alleen de politieagenten, maar ook de stad aangeklaagd. „Het voelde alsof ze mij bij één verkeerde beweging neer zouden schieten.”

Een screenshot van de vrijgegeven politiebeelden.

Een screenshot van de vrijgegeven politiebeelden.

Young was net thuis toen agenten op 21 februari 2019 haar deur met een ram insloegen, en haar huis met grof geweld binnenvielen. „Handen omhoog!”

Op de videobeelden, gemaakt door de bodycams van de agenten, zien we de vrouw naakt en geboeid, zichtbaar geschokt en doodsbang. „Wat is er aan de hand?”, vraagt de maatschappelijk werkster huilend aan de agenten. „Er is hier niemand anders, ik woon alleen. Dit is niet het huis dat je zoekt. Hoe kan dit wettelijk zijn?”

Op dat moment lijken de agenten hun fout te beseffen, en biedt een van hen haar excuses aan.

Anjanette Young.

Anjanette Young.

„Het voelde alsof ze mij bij één verkeerde beweging neer zouden schieten. Ze hadden enorme wapens bij zich”, zegt Young tegen Amerikaanse media.

Beelden vrijgegeven

Na het incident diende Young een klacht in tegen de politie. Onlangs beval een rechtbank dat de politie van Chicago de videobeelden moest vrijgeven. De advocaat van Young vroeg zich af of de politie op dezelfde manier zou hebben gehandeld als ze een jonge blanke vrouw was geweest. „Ik denk het niet”, aldus Keenan Saulter. „Ik denk dat de agenten deze vrouw zouden hebben gezien als een kwetsbare persoon die het verdiende beschermd te worden, die het verdiende waardig te blijven. Maar ze zagen mevrouw Young in dit geval als minder dan een menselijk wezen.”

Chicago keurde afgelopen maandag daarom de schadevergoeding toe; de voltallige gemeenteraad van de stad keurde dat voorstel goed. Burgemeester Lori Lightfoot voelt zich „comfortabel” bij het besluit, volgens de Chicago Tribune. „Ik denk dat het goed is dat deze zaak afgehandeld is”, zegt ze.