Nieuws/Binnenland
172756778
Binnenland

’Flink meer boetes uitgedeeld’

Burgemeesters breken hoofd over vollopende ziekenhuizen

Burgemeester Jan van Zanen met ADO-mondkapje tijdens een persmoment.

Burgemeester Jan van Zanen met ADO-mondkapje tijdens een persmoment.

UTRECHT - De zorg piept en kraakt, merken burgemeesters voorafgaand aan het Veiligheidsberaad. Alle redenen voor sommigen om nu al, en voor anderen om binnenkort te pleiten voor strengere maatregelen. Toch werd maandagavond vooral gesproken over de handhaving van de maatregelen. Verder is het afwachten.

Burgemeester Jan van Zanen met ADO-mondkapje tijdens een persmoment.

Burgemeester Jan van Zanen met ADO-mondkapje tijdens een persmoment.

„Het aantal ziekenhuizen in de regio Haaglanden dat het heel moeilijk heeft, is gigantisch. Het is zo erg dat vrijdagavond zelfs even de spoedeisende hulp is uitgeschakeld. Dat is eigenlijk onaanvaardbaar in Nederland”, zei burgemeester Jan van Zanen van Den Haag voorafgaand aan het beraad, waar de vertegenwoordigers van de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s aanschuiven, samen met onder meer minister Grapperhaus (Justitie).

„Ik hoop dat we het onderling in ziekenhuizen kunnen regelen, vooral qua personeel. Zo niet, dan moet het kabinet maar ingrijpen”, vond Van Zanen. Daarmee leek hij op te roepen tot extra maatregelen, iets wat andere burgemeesters veel uitgesprokener deden. Zo antwoordde de Schiedamse burgemeester Cor Lamers namens de regio Rotterdam-Rijnmond volmondig ja op de vraag of de maatregelen strenger moeten. „De cijfers zijn alarmerend, dat is duidelijk. Ziekenhuizen gaan dicht, omdat er geen opnamecapaciteit is”, verklaarde hij.

Vorige week riep de veiligheidsregio Twente al op om over te gaan tot een totale lockdown. Grapperhaus hield toen de boot af. Hij wil eerst zien of de nu geldende maatregelen, die bijna twee weken terug werden afgekondigd, de tweede coronagolf een halt toe kunnen roepen.

Opnamecapaciteit in het geding

Andere burgemeesters, onder wie Wouter Kolff (Dordrecht), Paul Depla (Breda) en Annemarie Penn-te Strake (Maastricht) wilden liefst nog even afwachten. We zitten nog in de fase dat we precies kijken wat het effect is van de maatregelen die nu getroffen zijn. Maar vooralsnog zit er geen verbetering in. Als het zo blijft, denk ik dat we er niet aan ontkomen om maatregelen te nemen die steviger zijn’’, aldus Depla.

Dat is ook de lijn die gevolgd zal worden, bleek achteraf. Zowel minister Grapperhaus als Veiligheidsraadvoorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, gaven aan dat dat aan het kabinet is. Hoewel dinsdagavond een persconferentie is gepland, lijken nieuwe maatregelen niet op til. ,,We houden de cijfers erg in de gaten, maar we moeten uitkijken dat we niet in een wereldkampioenschap dagkoersen belanden. We zitten deze week in een kantelpunt en hebben goed gesproken over wat de verschillende scenario’s zijn’’, aldus de minister. Nieuwe maatregelen hangen dus af van de ontwikkeling van de cijfers van de komende dagen.

De burgemeesters spraken verder vooral over de handhaving. Vorige week zijn 1000 boetes uitgedeeld, tegen twee in de hele zomer. ,,We kijken vooral naar die nieuwe maatregelen. We gaan vooral kijken op afstand houden, goepsvorming en het alcoholverbod. En waarschuwen zal sneller overgaan in verbaliseren’’, aldus Bruls. Dat bij massale, illegale feesten nauwelijks boetes zijn uitgedeeld, pareert hij. ,,Die feesten komen heel weinig voor. Maar ze zijn niet goed, en ze worden gestopt als we erachter komen. Je kan niet verwachten dat tien agenten daar vijfhonderd mensen gaan bekeuren. Dat is niet anders dan anders.’’

Grapperhaus vulde aan dat ook organisatoren en mensen die een ruimte ter beschikking stellen streng zullen worden aangepakt.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd