Nieuws/Buitenland
1727594193
Buitenland

Cel voor terreur extreemrechtse student tegen prins Harry

LONDEN - Een extreemrechtse student die prins Harry een „verrader van het ras” noemde moet ruim vier jaar de cel in voor het aanzetten tot terrorisme. De afbeelding van prins Harry met een pistool tegen zijn hoofd, tegen een bloederige achtergrond met een hakenkruis, verscheen in augustus op een internetplatform dat vooral door uiterst rechts wordt gebruikt.

De afbeelding van de prins, die een paar maanden voor publicatie van de afbeelding was getrouwd met Meghan Markle, noemde de rechter dinsdag „weerzinwekkend en misdadig”, met de duidelijke bedoeling aan te zetten tot terrorisme. Markle is de dochter van een Afro-Amerikaanse vrouw.

In dezelfde zaak kreeg een andere extreemrechtse verdachte anderhalf jaar. Beiden maakten volgens de BBC deel uit van de Sonnenkrieg Division, een neonazigroepering die de politie ziet als het meest extreemrechts in het Verenigd Koninkrijk. Op de website van de neonazi’s werd de Noorse massamoordenaar Anders Breivik vereerd en verkondigd dat witte vrouwen die omgaan met zwarte mannen opgehangen moeten worden. Volgens de rechter is het materiaal dat de twee publiceerden „gewelddadig en bedreigend.”

De twee neonazi’s werden in december aangehouden na een onthulling van de BBC over de Sonnenkrieg Division. Agenten vonden bij de hoofdverdachte terroristisch materiaal, waaronder instructies voor het maken van bommen, beschrijvingen van islamistische terreuraanvallen en een handleiding voor „wit verzet.”