Nieuws/Binnenland
172833190
Binnenland

Initiatiefnemers: genoeg steun voor extra congres

CDA publiceert donaties, één donor gaf ruim miljoen euro

Archiefbeeld: Wopke Hoekstra tijdens zijn speech in het online CDA-verkiezingscongres.

Archiefbeeld: Wopke Hoekstra tijdens zijn speech in het online CDA-verkiezingscongres.

DEN HAAG - Een initiatief om een extra CDA-congres te houden naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Pieter Omtzigt kan op genoeg steun rekenen van de leden van de partij. Dat laat de Stichting voor Sociale Christendemocratie, die achter het voorstel zit, maandagavond weten.

Archiefbeeld: Wopke Hoekstra tijdens zijn speech in het online CDA-verkiezingscongres.

Archiefbeeld: Wopke Hoekstra tijdens zijn speech in het online CDA-verkiezingscongres.

Intussen heeft de partij openheid van zaken gegeven over een aantal donaties aan de partij. Steunpilaar van de partij Hans van der Wind doneerde ruim 1 miljoen euro. De partij doet dat na de suggestie van Omtzigt dat er invloed zou zijn gekocht.

Om een extra partijcongres mogelijk te maken moet ten minste één procent van de leden zo’n verzoek steunen. Woordvoerder van de stichting Henriëtte van Hedel laat weten dat inmiddels vijfhonderd leden de petitie hebben ondertekend. „Het verzoek zal morgen bij het partijbestuur worden ingediend. Het partijbestuur is, gezien het aantal, nu statutair verplicht om binnen acht weken een partijcongres te organiseren.”

Op het congres „kunnen het bestuur en de partijleider verantwoording afleggen over de gebeurtenissen in het afgelopen jaar, de keuzes die er zijn gemaakt en de zaken die hierbij verkeerd zijn gegaan. Dit partijcongres biedt de leden daarnaast de mogelijkheid om richtinggevende uitspraken te doen over de ontstane situatie en hoe daarmee om te gaan”, aldus Hedel.

Donaties

Het partijbestuur van het CDA probeert vast duidelijkheid te geven over de suggestie van Omtzigt dat sponsoren invloed zouden hebben gekocht op de CDA-koers. Hij sprak van 3 donateurs die gezamenlijk ongeveer 1 miljoen aan de partij overmaakten.

Maar het gaat volgens de partij om maar één gulle gever, die het geld wel vanuit verschillende bv’s overmaakte. Het gaat om Hans van der Wind, die zijn geld verdiende met schoolboekenhandel Van Dijk. Hij is bij de partij ook voorzitter van de commissie die fondsen werft, en zat vanuit die hoedanigheid ook in het campagneteam.

Van invloed op de koers is volgens de partij en Van der Wind geen sprake. Het CDA schrijft: „Dat is een gewekte suggestie die niet aan de orde is en iets dat het CDA verre van zich werpt. Wij betreuren ook zeer dat dit beeld ten onrechte is opgeroepen, zeker ook voor de donateurs zelf.”

Komt het ooit nog goed met Omtzigt en het CDA? En hoe vast zit de formatie? Dat en meer in een nieuwe aflevering van de politieke podcast ‘Afhameren met Wouter de Winther’: