Nieuws/Buitenland
1728976209
Buitenland

Parlement torpedeert stemming over brexitdeal

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson heeft een forse nederlaag geleden in het parlement. Dat stemde voor een amendement waarin staat dat zijn Brexitdeal nog niet wordt goedgekeurd. Dat zou betekenen dat de premier de EU moet vragen de Brexitdeadline uit te stellen.

Het zogenoemde Letwin-amendement kreeg de steun van 322 Lagerhuisleden. 306 van de parlementariërs stemden tegen het voorstel. Dat verandert de tekst van de motie waarin de regering vraagt om goedkeuring voor de deal. In het amendement staat dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring geeft aan de Brexitdeal als de bijbehorende wetgeving is goedgekeurd door het parlement.

Johnson haalt daardoor de deadline niet die het parlement hem heeft opgelegd. Hij kreeg eerder tot deze zaterdag de tijd om parlementaire goedkeuring te krijgen voor zijn Brexitdeal of een Brits vertrek uit de EU zonder deal, anders moest hij uitstel van de Brexitdeadline vragen. Het parlement heeft nu echter de motie herschreven waarmee de regering aan die eis wilde voldoen.

Letwin, die eerder uit de Conservatieve fractie is gezet, steunt de deal van Johnson. Hij zegt dat zijn amendement is bedoeld als „verzekering” om een Brexit zonder deal te voorkomen als iets misgaat bij de implementatie van de overeenkomst met de EU. Het parlement heeft daar maar weinig tijd voor, omdat de Brexit al over twaalf dagen moet plaatsvinden.

Geen uitstel

Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. „Ik zal niet met de EU onderhandelen over uitstel (van de Brexit) en daar verplicht de wet me ook niet toe”, zei hij in het Lagerhuis.

De premier toonde zich na de stemming strijdlustig. „Ik zal onze vrienden en collega’s in de EU precies vertellen wat ik iedereen in mijn 88 dagen als premier op het hart heb gedrukt”, zei hij. „Dat verder uitstel slecht is voor dit land, slecht voor de Europese Unie en slecht voor de democratie.”

Het is onduidelijk of Johnson bedoelt dat hij de wet wil negeren door geen uitstel te vragen. Waarnemers sluiten niet uit dat de regering toch zo’n verzoek naar de EU zal sturen, maar vooral wil laten zien dat de premier dat met grote tegenzin doet. Oppositieleider Jeremy Corbyn riep Johnson op zich aan de wet te houden.

De Conservatieve leider stelde ook dat het parlement zich op korte termijn weer over zijn „uitstekende” Brexitovereenkomst mag buigen. „Volgende week komt de regering met de wetgeving die nodig is om de EU op 31 oktober te verlaten met onze nieuwe deal”, zei hij.

Europese Commissie

De Europese Commissie dringt aan bij de Britse regering haar „zo snel mogelijk” te informeren over de stappen die Londen zal nemen, nu er in het Britse parlement niet over de donderdag in Brussel gesloten Brexitdeal wordt gestemd. Dat twittert de woordvoerster van het dagelijks EU-bestuur.

„De Europese Commissie neemt kennis van de stemming in het Lagerhuis over het zogenaamde Letwin-amendement, wat betekent dat het terugtrekkingsakkoord vandaag niet ter stemming wordt voorgelegd. Het is aan de Britse regering ons zo snel mogelijk in te lichten over de volgende stappen”, aldus de tweet.

Gebed zonder eind

„Het is een gebed zonder eind”, zei minister van Financiën Wopke Hoekstra in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. De bewindsman hoorde het nieuws over de latere Brexit-stemming in Washington, waar hij verblijft voor de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Hoekstra zei dat de ontwikkelingen in Londen ook in Washington echt continu worden gevolgd. „We zullen het moeten afwachten”, verzuchtte hij zaterdagmiddag. Hoekstra heeft „liever geen Brexit”, maar omdat de Britten er zelf toe hebben besloten, is het eigenlijk minder relevant wat hij ervan vindt, zei hij. Hij had ze er wel heel graag „bij gehouden.”

Het kabinet heeft het intussen wel steeds belangrijk gevonden dat Nederland zich op alle mogelijke uitkomsten voorbereidt, aldus Hoekstra.