Nieuws
1729272
Nieuws

'Negatief begin beurshandel Damrak'

Amsterdam - De Amsterdamse aandelenbeurs opent woensdag waarschijnlijk in de min. Ook de andere Europese beurzen zullen lager beginnen. De rentevrees lijkt terug te keren op de markten nadat de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, de deur open liet voor meer dan drie renteverhogingen dit jaar.

Op het Damrak opende Ahold Delhaize de boeken. Het Nederlands-Belgische supermarktconcern heeft zijn winst in het vierde kwartaal ruimschoots verdrievoudigd. Het bedrijf profiteerde van een gunstiger belastingklimaat in de Verenigde Staten, waar het twee derde van zijn omzet vandaan haalt.

Ook Aalberts Industries kwam met cijfers. Het industriële concern sloot 2017 af met meer winst en een hogere omzet. Topman Wim Pelsma sprak van uitstekende prestaties. Het dividend wordt met 12 procent verhoogd tot 0,65 euro per aandeel.

GrandVision

GrandVision wist zijn verkopen in 2017 verder op te voeren. De winst viel wel wat lager uit dan een jaar eerder, door onder meer hogere financieringskosten en belastinglasten. De uitbater van optiekketens als Pearle en EyeWish verwacht dat de omzet in 2018 zo'n 7 tot 9 procent zal toenemen.

Takeaway.com verwerkte afgelopen jaar fors meer bestellingen, die ook zorgden voor een hogere omzet. Topman Jetse Groen van het bedrijf achter de etenbestelsite thuisbezorgd.nl sprak van een jaar waarin een ,,enorme groei" is gerealiseerd. Maar ook een jaar waarin het bedrijf stevig investeerde in marketing en productontwikkeling.

Alitce USA

Altice USA boekte in het vierde kwartaal winst dankzij de belastingplannen van president Donald Trump. De belastingwijzigingen waren goed voor een impuls van 2,3 miljard dollar. Het in Amsterdam genoteerde kabel- en telecomconcern Altice kondigde eerder al aan zijn Amerikaanse tak op eigen benen te zetten.

De Europese beurzen sloten dinsdag met kleine verliezen. De AEX-index zakte 0,1 procent tot 537,83 punten en de MidKap verloor 0,2 procent tot 820,85 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,3 procent.

Op Wall Street werden stevige verliezen geleden. De Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent lager op 25.410,03 punten. De brede S&P 500 verloor 1,3 procent en technologiegraadmeter Nasdaq speelde 1,2 procent kwijt.

De euro was 1,2236 dollar waard, tegen 1,2244 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 62,77 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 66,44 dollar per vat.