Nieuws/Binnenland
1731049880
Binnenland

Driekeuzenmenu voor politieke kopstukken

Formatie vastgeroest: Hamer zoekt breekijzer

Informateur Mariëtte Hamer

Informateur Mariëtte Hamer

Den Haag - Informateur Mariëtte Hamer schotelt politieke kopstukken drie opties voor waarmee ze schot wil brengen in de vastgelopen formatie. Tot dusverre zitten alle partijen in hun eigen groef vastgeroest.

Informateur Mariëtte Hamer

Informateur Mariëtte Hamer

Starten met schrijven regeerakkoord

Op de menukaart van Hamer staan drie gerechten. De eerste optie is dat VVD-leider Mark Rutte maar start met het schrijven van een regeerakkoord. Een andere mogelijkheid is dat Rutte dat samen met Sigrid Kaag gaat doen.

Wat ook kan: de zes partijen die nog wel trek hebben in het vormen van een kabinet met onderhandelen te laten beginnen. Hamer wil er vrijdagmiddag met VVD, D66, CDA, PvdA, GL en CU over praten.

Rondjes om elkaar heen draaien

De hoofdrolspelers draaien al maanden in rondjes om elkaar heen. VVD en CDA willen geen vijfpartijencoalitie met twee linkse partijen. Kaag (D66) weigert om afscheid te nemen van deze door haarzelf geopperde droomwens en haalt de neus op voor een andere mogelijkheid, het voorzetten van de huidige coalitie met CU. Een vierpartijencoalitie met óf PvdA óf GL stuit op zijn beurt op verzet van het linkse duo dat niet zonder elkaar wil.

Hamer slaagde er tot dusverre niet in om de boel in beweging te krijgen, vandaar nu haar driekeuzenmenu.

Partijen zien er weinig in

Of het ook daadwerkelijk een van de drie opties wordt, staat verre van vast. Meerdere partijen geven achter de schermen nu al aan er weinig in te zien. Hamer heeft de hoop dat haar werkwijze in ieder geval een kier tussen partijen oplevert, waarin een breekijzer past. Mogelijk kan ze dan alsnog een antwoord krijgen op de vraag ’wie met wie’.

Meer over de formatie in een kersverse aflevering van de podcast Afhameren met Wouter de Winther: