Nieuws/Binnenland
173109
Binnenland

PvdA: kinderen eten en drinken toch gewoon?

Ramadan: andere datum Kinderdag

Kinderdag verschuift in Overvecht in verband met de Ramadan, dus ook het schapen scheren.

Kinderdag verschuift in Overvecht in verband met de Ramadan, dus ook het schapen scheren.

Utrecht - De sociaal makelaars van welzijnsorganisatie Wijk&co laten de Dag van het Kind vanwege de islamitische vastenmaand Ramadan dit jaar niet vallen op de officiële datum, maar een week eerder.

Kinderdag verschuift in Overvecht in verband met de Ramadan, dus ook het schapen scheren.

Kinderdag verschuift in Overvecht in verband met de Ramadan, dus ook het schapen scheren.

Kinderdag is elk jaar op 1 juni. „Dit jaar valt Ramadan in de week van 1 juni, dus heeft de organisatie gekozen om Kinderdag op 24 mei te vieren”, aldus de organisatie.

In 1954 riepen de Verenigde Naties één dag in het jaar uit om het belang van kinderrechten actueel te houden. Het door Kemal Atatürk geseculariseerde Turkije was echter de eerste moderne staat die een Kinderdag invoerde, in 1920.

In de Utrechtse wijk Overvecht wordt bijna een eeuw later omwille van religie toch voor een andere dag gekozen. Vanwege Hemelvaart is in tweede instantie besloten ook 25 mei te ontzien. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen in de Gagelsteede aan de Gangesdreef schapen scheren, springen op een luchtkussen, schminken, wol spinnen, appelhappen en textielverven.

„Je ziet dat overal, politiek-correcte lieden die denken dat moslims niet in staat zijn zich een beetje aan te passen”, zegt René Dercksen, voor de PVV Eerste Kamerlid en fractievoorzitter in de Provinciale Staten. „We moeten steeds meer uitburgeren om de islamisering, maar die wordt steeds meer georganiseerd door de overheid zelf.”

Vanuit de islamitische gemeenschap blijkt geen verzoek te zijn gekomen, meldt Fleur van IJperen, sociaal makelaar bij organisator Wijk&co. „In Overvecht zijn heel veel kindjes en ouders die meedoen aan de Ramadan. We willen dat ze vol energie kunnen spelen. Kinderen hoeven niet te vasten, dat klopt. Maar mijn buurjongetje is elf, en die vast wel mee.”

De Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam. Volwassen mogen zich tussen zonsopkomst en zonsondergang niet laven aan spijs en drank. Jonge kinderen zijn daarvan vrijgesteld.

„Ik ga er niet over, maar waarom zou je het verplaatsen? Ik kan me niet voorstellen dat jongere kinderen vasten. Die eten en drinken toch gewoon?”, zegt raadslid Bouchra Dibi (PvdA), zelf woonachtig in de wijk.

De fractie van Stadsbelang Utrecht juicht de beslissing van Wijk&co wél toe. Bertina Slager: „Wij vinden het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de identiteit van een bevolkingsgroep, als de doelgroep bereikt kan worden om aan de activiteiten deel te nemen. Woensdag is in praktisch opzicht ook een betere dag dan donderdag. Dan zijn de kinderen eerder thuis.”