Nieuws/Binnenland
1731414690
Binnenland

’Onrust schaadt aanzien rechtbank’

Rechtbankpresident Noord-Nederland stapt op

GRONINGEN - De president van de rechtbank Noord-Nederland, Maria van de Schepop, heeft besloten per direct terug te treden. Aanleiding voor haar vertrek is onrust onder het personeel bij de rechtbank, waarover onlangs werd gepubliceerd op de juridische website Mr. Er zou onder meer sprake zijn van een onveilig werkklimaat.

„De onrust bij de rechtbank Noord-Nederland van de afgelopen periode heeft uiteindelijk geleid tot een vertrouwenskwestie”, schrijft Van de Schepop maandag in een verklaring op de website van de Rechtspraak. „Dat schaadt het aanzien van de rechtbank. Dat betreur ik en ik neem daarin mijn verantwoordelijkheid. Daarom treed ik terug als president van de rechtbank. Het is belangrijk dat het vertrouwen in de rechtbankorganisatie terugkeert en ik wil dat proces niet in de weg staan.”

Per direct waarnemer benoemd

Albert Ploeger, rechterlijk bestuurslid, zal de taken van Van de Schepop voorlopig overnemen en is per direct benoemd tot waarnemend president. Hij zegt voor een onderzoek te zijn naar de situatie in de rechtbank Noord-Nederland. Een aantal vakbonden heeft vorige week aangedrongen op zo’n onderzoek.

De rechtbank Noord-Nederland heeft vestigingen in Leeuwarden, Groningen en Assen. Van de Schepop werd op 1 april 2017 benoemd tot president. Daarvoor was zij werkzaam bij de rechtbanken in Den Haag en Haarlem.