Nieuws/Buitenland
1731743
Buitenland

’Niet voor niets drie uur voor de spiegel gestaan’

200+ selfies per dag: deze twintiger lijdt aan ’selfitis’

De 22-jarige Junaid Ahmed lijdt aan 'selfitis'.

De 22-jarige Junaid Ahmed lijdt aan 'selfitis'.

Obsessief selfies nemen is volgens wetenschap onderzoek van de Nottingham Trent University en de Thiagarajar School of Management een echte gedragsstoornis. Mensen die lijden aan ’selfitis’, hebben vaak een gebrek aan zelfvertrouwen en zijn druk op zoek naar een manier om erbij te horen. Junaid Ahmed (22) uit het Britse Essex is iemand die ‘selfitis’ heeft. „Als ik minder dan 600 likes heb dan verwijder ik de foto.”

De 22-jarige Junaid Ahmed lijdt aan 'selfitis'.

De 22-jarige Junaid Ahmed lijdt aan 'selfitis'.

De Britse twintiger neemt meer dan 200 selfies per dag en brengt uren door op Instagram. Aan de BBC vertelt Ahmed zijn verhaal. „Ik hou er gewoon van als ik op mijn telefoon zie dat ik al na één minuut meer dan 100 likes heb als ik iets heb gepost. Dat voelt zo geweldig”, biecht Junaid op.

’Kan je echt niet zonder?’

Als zijn foto’s wat minder in de smaak vallen, dan is Ahmed er als de kippen bij om deze dan ook weer te verwijderen. „Als ik minder dan 600 likes heb, dan haal ik de foto weer weg.”

Ahmed zelf snapt dat zijn gedrag een negatieve invloed heeft op zijn leven. Zijn familie en vrienden ergeren zich voortdurend aan zijn selfie-gedrag. Er ontstaan geregeld ruzies. „Kun jij nu echt niet uit eten gaan zonder een foto te nemen van jezelf of je eten?”, krijgt hij regelmatig te horen.

’Niet voor niets drie uur voor de spiegel’

Junaid Ahmed geef toe dat zijn ’hobby’ wellicht een beetje te extreem is, maar zijn drang om selfies te nemen was té groot. „Waarom zou ik geen selfies nemen? Ik heb niet voor niets drie uur voor de spiegel gestaan”, legt hij uit aan de BBC.

De twintiger staat niet alleen maar voor de spiegel. Hij heeft ook verschillende plastische ingrepen laten uitvoeren. Zo heeft hij implantaten in zijn kin, kaak en lippen. „Ik laat ook mijn tanden bleken en botox injecteren onder mijn ogen en in mijn voorhoofd. Mijn wenkbrauwen zijn getatoeëerd en mijn overtollig vet werd verwijderd.”

’Niet van plan om te stoppen’

Inmiddels heeft Ahmed meer dan 50.000 volgers op Instagram. Niet alle reacties zijn positief en dat heeft invloed op zijn zelfvertrouwen. Maar hij is niet van plan om te stoppen met het posten van selfies.