Nieuws/Binnenland
1731886
Binnenland

’Onderhandelingen lopen weer stuk’

Transavia en piloten oneens over loon, nieuwe stakingen dreigen

SCHIPHOL - UPDATE 15.56 uur - De cao-onderhandelingen tussen Transavia en pilotenvakbond VNV zijn opnieuw stukgelopen. De Transavia-directie is diep teleurgesteld. Weer dreigen stakingen. De vliegers beraden zich op de nieuwe impasse. De VNV raadpleegt het actiecomité. Nog niet bekend is wanneer het werk wordt neergelegd.

Begin vorige week staakten de Transavia-piloten al een halve dag met lange vertragingen voor duizenden passagiers en een miljoenenschade tot gevolg.

„We hebben sindsdien dagen constructief met elkaar gesproken en we hebben ook heel goed geluisterd naar de VNV in een laatste poging om tot een goede cao te komen. Op het belangrijkste discussiepunt roosterstabiliteit is nu overeenstemming bereikt. Ook hebben we een mooi loonbod gedaan: 5% meer salaris en 4% hogere winstdeling. Helaas blijkt dat nu ineens een breekpunt bij de vliegers”, zegt topman Mattijs ten Brink.

Transavia is volgens hem akkoord gegaan met de eisen van piloten over minder strakke roosters. „We hebben alle gevraagde garanties ingewilligd, waarbij we toch ons zomerschema in stand kunnen houden. Ook op het gebied van vliegvergunningen zijn we het eens geworden, zodat zij hun beroep zonder problemen kunnen uitoefenen. Alleen die hoge salariseis is voor ons financieel echt een brug te ver”, aldus Ten Brink.

Hij hoopt op het gezonde verstand van de piloten om Transavia niet opnieuw in een staking te storten. „Nu de onderhandelingen zijn afgebroken, gaan we door met stille diplomatie. Ik heb voorgesteld om een onafhankelijke bemiddelaar voor het loonconflict aan te stellen. De bal ligt nu bij de VNV”, stelt Ten Brink.

Volgens hem is het noodzakelijk dat Transavia na jaren verlies de vorig jaar bereikte winstcijfers kan vasthouden. „We luisteren naar onze reizigers, die ook in de toekomst betaalbare tickets wensen. Nog verder toegeven aan de looneisen van de VNV is voor ons onverantwoord. Er is genoeg ruimte nodig om het vliegbedrijf gezond te houden”, aldus Ten Brink.

De VNV heeft de gesprekken volgens hem beëindigd. „Terwijl de bond altijd heeft gezegd dat het salaris niet het belangrijkste geschilpunt is en dat partijen het over geld in feite niet meer oneens zijn. Wij blijven als directie open staan voor gedegen oplossingen.”