Nieuws/Binnenland
1731899
Binnenland

Drie topmannen A’damse bouwwereld gearresteerd in corruptieschandaal

Amsterdam - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft woensdagmorgen topman Cor M. van Mul Projectontwikkeling en twee directeuren van bouwbedrijf Hillen & Roosen in Amsterdam gearresteerd in een corruptieschandaal.

Justitie verdenkt de bouwers Jan V. (58) en Pieter W. (51) van het betalen van ruim een half miljoen euro smeergeld aan de zoon van projectontwikkelaar Cor M. (57), in ruil voor de opdracht tot het bouwen van een miljoenenproject in het centrum van de hoofdstad. Het zou gaan om de zogeheten ’Wibautveste’, een luxe woontoren met huur- en koopwoningen die in 2014 gerealiseerd werd aan de Wibautstraat in Amsterdam. Dit blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Een woordvoerder van Hillen & Roosen was naar eigen zeggen aanwezig tijdens de arrestatie van Jan V., maar wil daar verder geen toelichting op geven. „U kunt zich beter wenden tot Mul Projectontwikkeling. Ik ken verder geen details. ”, aldus zegsman Tom Bergmans. Bij Mul was niemand bereikbaar voor commentaar.

De steekpenningen werden volgens justitie via een schijnconstructie tussen het bouwbedrijf en de projectontwikkelaar geïnvesteerd in de carrière van de zoon van de ontwikkelaar, die coureur is in het GT3-racingteam van Lamborghini. Hiervoor zouden de drie een speciale stichting hebben opgericht, waar het bouwbedrijf ’sponsorgeld’ aan overmaakte. In werkelijkheid kwam dit geld volgens justitie ten goede van de race-activiteiten van de zoon van Cor M.. Een woordvoerder van de FIOD wil niet bevestigen of ontkennen dat het onderzoek zich richt op de bestuurders van Mul Projectontwikkeling en Hillen & Roosen.

De drie mannen zijn aangehouden op verdenking van corruptie, valsheid in geschrift en belastingfraude. De FIOD deed tijdens de actie een inval bij de woning van M. in Badhoevedorp. Bij Hillen Roosen werd tijdens een doorzoeking de administratie in beslag genomen. Hetzelfde gebeurde op kantoor van Mul.

De zaak kwam aan het rollen doordat een accountant bij het Financial Intelligence Unit (FIU) melding maakte van een ongebruikelijke transactie. Het onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich met name richt op de bestrijding van grootschalige fraude.