Nieuws/Buitenland
1732046
Buitenland

Maan krijgt 4G

In de loop van volgend jaar moet het ook mogelijk zijn om op de maan een appje te versturen. Vodafone, Nokia en autobedrijf Audi gaan samenwerken om maanwijde 4G-dekking mogelijk te maken. Daarmee moet het mogelijk worden om HD-video te streamen naar de aarde.

De bedrijven zijn verenigd in het Duitse Part-Time Scientists (PTScientists). Volgend jaar hoopt het nieuwe bedrijf twee maanrovers op de maan te zetten die voor de 4G-dekking zullen zorgen. Uiteindelijk zal het hele systeem niet meer wegen dan een pak suiker, aldus PTScientists.

Door 4G kan er met veel minder energie met de maanrovers worden gecommuniceerd. Ook kan daarmee HD-beelden gemakkelijk worden doorgestuurd. Via het de maanrover en een basisstation komen de beelden dan terecht bij Mission Control in Berlijn.

Meer energie voor wetenschap

„En hoe minder energie we verbruiken tijdens het verzenden van de data, hoe meer we overhouden om wetenschap te bedrijven”, aldus Robert Böhme, CEO van PTScientists. Hij is blij me het nieuwe netwerk. „Als de mensheid de aarde wil verlaten, moeten we ook voorbij de aarde infrastructuur ontwikkelen.”