Nieuws/Binnenland
1732172142
Binnenland

Coronacrisis: zondag 16 mei

LIVE | Plein afgesloten bij demonstratie tegen testsamenleving

De betogers zijn tegen de ’testsamenleving’. Ze dragen zwarte kleding en hebben paraplu’s bij zich.

De betogers zijn tegen de ’testsamenleving’. Ze dragen zwarte kleding en hebben paraplu’s bij zich.

AMSTERDAM - Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het coronavirus. Hoe snel weten we ons een weg te vaccineren uit deze crisis? Volg hier het laatste nieuws.

De betogers zijn tegen de ’testsamenleving’. Ze dragen zwarte kleding en hebben paraplu’s bij zich.

De betogers zijn tegen de ’testsamenleving’. Ze dragen zwarte kleding en hebben paraplu’s bij zich.

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien. Bekijk hier het coronanieuws van zaterdag 15 mei.

23.58 - Geen groot feest voor jarige koningin Màxima

Koningin Máxima is maandag jarig, ze is nu 50 jaar. Vanwege corona kan ze geen groot feest geven, maar, zo zei ze al eerder, dat haalt ze nog wel in. „We zullen wachten tot betere tijden. Je wilt het natuurlijk met zoveel mogelijk vrienden en familie vieren, maar dat kan natuurlijk niet”, zei Máxima dinsdag in de Keukenhof in Lisse, bij een bijeenkomst over muziekonderwijs op basisscholen in de regio’s Zuid-Holland en Zeeland.

Het belangrijkste op haar verjaardag vindt de koningin „dat ze ouder mag worden en dat ze gezond is.” Haar plannen voor haar verjaardag maandag laat Máxima afhangen van het weer, vertelde ze. „Als u me kan zeggen wat voor soort weer we krijgen, dan kan ik zeggen wat we gaan doen.”

De koningin vierde haar verjaardag vorige week al met een tour door Nederland. Op verschillende plekken werden nieuwe muziekakkoorden gesloten zodat steeds meer basisscholieren structureel muziekonderwijs krijgen. Iets waar Máxima zich als erevoorzitter van de stichting Meer Muziek in de Klas al jaren voor inzet.

Of haar man koning Willem-Alexander maandag ook een verrassing in petto voor haar heeft, is de vraag. Willem-Alexander wilde daar woensdag tijdens de opnames van Máxima’s verjaardagsconcert in Koninklijk Theater Carré niets over zeggen.

Maandagavond is bij de NOS op NPO 1 een interview met de koningin te zien. Presentator Matthijs van Nieuwkerk interviewde haar ter ere van haar vijftigste verjaardag. De presentator sprak met Máxima op Paleis Huis ten Bosch.

Het is vaker gebeurd dat het koninklijk paar geïnterviewd werd rondom belangrijke mijlpalen. Zo werd Willem-Alexander ter ere van zijn vijftigste verjaardag geïnterviewd door theatermaker Wilfried de Jong. Daar keken in 2017 zo’n 4 miljoen mensen naar. Ook werd het koninklijk paar geïnterviewd door presentatoren Rick Nieman en Mariëlle Tweebeeke rondom de troonswisseling in 2013.

23.30 - Zuid-Afrika versnelt vaccinatiecampagne

De vaccinatiecampagne in Zuid-Afrika gaat vanaf maandag een versnelling hoger. Zorgpersoneel en 60-plussers kunnen dan op 87 plekken verspreid over het land een inenting met het Pfizer-vaccin krijgen.

Met een nieuwe levering zijn er daarvan bijna 1 miljoen doses binnen. Eind juni moeten dat er 4,5 miljoen zijn. Daarnaast worden 2 miljoen doses van het Janssen-vaccin verwacht, zei minister Zweli Mkhize van Volksgezondheid. Hij verwacht dat het vaccinatietempo in de loop van deze maand flink oploopt.

Zuid-Afrika begon half februari vertraagd met vaccineren, nadat de autoriteiten hadden besloten de ingeslagen AstraZeneca-vaccins niet te gebruiken omdat die minder goed zouden werken tegen de Zuid-Afrikaanse virusvariant. Vorige maand stopte het land tijdelijk met het toedienen van het Janssen-vaccin in verband met zeldzame bijwerkingen. Deze week valt het besluit of dat wordt hervat.

Het virus heeft Zuid-Afrika het hardst getroffen op het continent, terwijl het qua vaccinaties achterloopt op veel andere Afrikaanse landen. Het land met zestig miljoen inwoners heeft tot nu toe een kleine half miljoen zorgmedewerkers ingeënt met het Janssen-vaccin van farmaceut Johnson & Johnson.

In totaal zijn vaccins voor 46 miljoen Zuid-Afrikanen besteld. Het land heeft meer dan 55.000 coronadoden en ruim 1,6 miljoen besmettingen geregistreerd.

21.40 - Algerije opent lucht- en landgrenzen na ruim jaar sluiting

Algerije stelt zijn lucht- en landgrenzen vanaf 1 juni voorzichtig weer open na ruim een jaar sluiting. Dat gaat gepaard met strenge maatregelen tegen het coronavirus, meldde het kantoor van president Abdelmadjid Tebboune zondag na kabinetsberaad.

Per dag worden met strikte voorzorgsmaatregelen vijf vluchten toegelaten van en naar het Noord-Afrikaanse land dat vorig jaar maart zijn grenzen sloot en het vliegverkeer opschortte. Binnenlandse vluchten zijn sinds december weer mogelijk.

Algerije heeft officieel ruim 125.000 besmettingen en 3374 coronadoden geregistreerd op een bevolking van 43 miljoen mensen.

20.25 - Maximum aantal demonstranten in Den Haag, Plein afgesloten

Het Plein in Den Haag is zondagavond afgesloten door de politie. Er vindt een demonstratie plaats en het maximum aantal deelnemers is bereikt. „Er is geen ruimte voor meer demonstranten, daarom heeft de politie het Plein afgesloten. Demonstranten die nu nog aankomen, worden gevraagd terug te keren”, meldt de gemeente op Twitter.

De betogers zijn tegen de ’testsamenleving’. Ze dragen zwarte kleding en hebben zwarte paraplu’s bij zich, omdat de Eerste Kamer binnenkort naar verwachting de testwet zal aannemen. Met die tijdelijke wet streeft het kabinet ernaar toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Dat zou betekenen dat mensen vanaf dan een recente negatieve coronatest moeten tonen voordat ze ergens naar binnen mogen of ergens aan kunnen deelnemen.

De aanwezigen hielden tijdens de demonstratie twee minuten stilte. Ook werden alle namen van de leden van de Eerste Kamer voorgelezen, klonk er een trompetsignaal en werden er witte rozen gelegd bij de ingang van de Tweede Kamer. Verder werd er meegezongen met het nummer Laat me van Ramses Shaffy. Rond 21.15 uur liep de demonstratie op zijn eind.

18.35 - Viroloog pleit voor meer versoepelingen: ’Open ook de musea’

Nu de druk op de ziekenhuizen en ic’s afneemt, lijken de seinen op groen te staan voor de versoepelingen die het demissionaire kabinet voor woensdag heeft ingepland. De pauzeknop die het kabinet voor de zekerheid had ingebouwd, voordat we weer de sportschool in mogen en langer op de terrassen kunnen zitten, hoeft waarschijnlijk niet ingedrukt te worden. Ook virologen zien genoeg ruimte voor versoepelingen.

18.30 - Besmettingsangst: ook Malta en Roemenië slaan openingsceremonie over

De delegaties van Roemenië en Malta hebben besloten zondagavond niet over de turquoise loper te gaan tijdens de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival. Beide landen zitten in hetzelfde hotel als de delegaties van Polen en IJsland, waar eerder dit weekend coronabesmettingen werden geconstateerd.

Vermoedelijk is het hotel de bron van de besmetting. Net als alle delegatieleden van Polen en IJsland blijven ook de vertegenwoordigers van Roemenië en Malta voorlopig op hun kamer. Ze hebben uit voorzorg een PCR-test laten doen.

In totaal zijn nu vijf landen afwezig tijdens de openingsceremonie. Australië is er niet bij omdat zangeres Montaigne niet naar Rotterdam is gekomen.

Alle deelnemers die wel bij de ceremonie aanwezig zijn, arriveren uit veiligheidsoverwegingen nu met eigen vervoer. Het is niet duidelijk of dat is per boot, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, of per bus.

14.01 - Turkije versoepelt coronamaatregelen

Turkije versoepelt de coronamaatregelen. Eind april was het land vrijwel volledig op slot gegaan vanwege de forse toename van het aantal coronabesmettingen. Vanaf maandag is reizen tussen verschillende plaatsen buiten de spertijd weer toegestaan en mogen bij restaurants maaltijden worden afgehaald, aldus een decreet van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wel gelden voor de Turken nog uitgaansbeperkingen tot zeker 1 juni. Op weekdagen is er een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. In de weekenden mogen de inwoners alleen de deur uit voor noodzakelijke boodschappen. Sportverenigingen en bioscopen blijven dicht. President Tayyip Erdogan zei onlangs wel dat hij Turkije in fases uit de lockdown wil halen en dat er meer versoepelingen in het verschiet liggen.

In Turkije zijn de coronaregels voor toeristen sinds kort soepeler dan voor Turken zelf. Nederland hanteert voor Turkije de kleurcode oranje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het land te reizen als dat noodzakelijk is.

13.01 - Grote groepen feestvierders uiteengedreven door politie Barcelona

De Spaanse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag grote groepen mensen uiteengedreven die op verschillende plekken waren samengekomen en vaak onvoldoende afstand van elkaar hielden. Politiebronnen zeiden tegen het Spaanse persbureau Europa Press dat ruim 9000 mensen zijn weggestuurd.

De meeste mensen hadden zich verzameld op het strand van Sant Miquel. Daar waren ongeveer 2000 zingende en drinkende feestvierders samengekomen. Verder zijn meerdere horecazaken gesloten omdat ze de regels voor de openingstijden niet naleefden. Ze hadden om 23.00 uur moeten sluiten.

Vorig weekend kwam in bijna heel Spanje de avondklok te vervallen. Die was op 25 oktober vorig jaar samen met tal van andere maatregelen van kracht geworden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

11.44 - Indiase variant dreigt Britse versoepelingen uit te stellen

11.43 - Mensen geboren in 1963 en 1964 aan de beurt voor prik

Mensen die zijn geboren in 1963 en 1964 zijn aan de beurt voor een coronavaccinatie. Het gaat om ongeveer 450.000 mensen. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer- of Moderna-vaccin. Vanaf dinsdag krijgen zij de uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie op de mat, maar vanaf zondag kan al online een afspraak worden gemaakt.

Volgens het RIVM kunnen mensen een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden nu op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat ze werken in de zorg. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging als niet verzonden beschouwen, stelt het RIVM.

Volgens coronaminister Hugo de Jonge is nu iedereen met een medische indicatie tussen 18 en 60 jaar die elk jaar de griepprik krijgt, uitgenodigd. „Nu gaan we weer verder op volgorde van leeftijd (oud naar jong)”, zo twittert hij zondag.

Volgens de laatste cijfers van het coronadashboard van de overheid zijn inmiddels in ons land 7.161.926 prikken gezet. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.

11.01 - Taiwanezen gaan massaal hamsteren door oplopende cijfers

De regering van Taiwan heeft inwoners opgeroepen niet te gaan hamsteren vanwege zorgen over het coronavirus. De eilandstaat kreeg internationaal veel lof vanwege de succesvolle aanpak van het virus, maar wordt nu alsnog geconfronteerd met een flinke stijging van het aantal besmettingen.

Het 24 miljoen inwoners tellende Taiwan maakte zondag melding van 206 nieuwe coronagevallen. Dat is maar een fractie van de duizenden besmettingen die dagelijks in landen als Nederland worden gemeld, maar voor Taiwanezen is het een enorme toename. Het land heeft sinds het begin van de pandemie slechts 1682 besmettingen vastgesteld.

Het eiland voor de Chinese kust heeft nog geen ervaring met strenge lockdowns zoals die in Europa wel zijn ingevoerd. De autoriteiten zagen zich de afgelopen dagen wel genoodzaakt strengere coronamaatregelen te nemen in en rond hoofdstad Taipei, waar onder meer horecazaken de deuren moesten sluiten.

De groeiende bezorgdheid leidde tot een run op supermarkten, waar mensen onder meer noodles en toiletpapier kwamen inslaan. Supermarktketen Carrefour heeft inmiddels aangekondigd de verkoop van bepaalde producten aan banden te leggen om hamsteren tegen te gaan.

De president, premier en het ministerie van Economische Zaken proberen burgers ondertussen op sociale media gerust te stellen. Het ministerie publiceerde foto’s van loodsen vol levensmiddelen om te benadrukken dat er geen sprake is van tekorten.

Premier Su Tseng-chang kwam met een vergelijkbare boodschap. Hij heeft eerder al eens opgemerkt dat mensen maar één paar billen hebben en het daarom rustig aan moeten doen met het inslaan van toiletpapier. Dat leidde destijds tot veel hilariteit.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook zijn mascotte Zongchai in stelling gebracht om Taiwanezen over te halen niet op stap te gaan. Het departement deelde een foto van de hond die rustig op de grond ligt. Inwoners kregen het verzoek daar een voorbeeld aan te nemen en thuis te blijven.

07.10 - Ruim 300.000 nieuwe coronabesmettingen in India

In India zijn in de afgelopen 24 uur nog eens 311.170 coronabesmettingen vastgesteld, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid zondagochtend gemeld. Dat zijn ongeveer 15.000 gevallen minder dan het aantal van zaterdag.

Het dodental ligt iets hoger. In het afgelopen etmaal bezweken in India 4077 personen aan de gevolgen van Covid-19. Een dag eerder werd gemeld dat er in 24 uur 3890 coronagerelateerde sterfgevallen waren geregistreerd.

Het totale aantal vastgestelde besmettingen staat in India nu op 24,68 miljoen, het op een na hoogste ter wereld. Het totale officiële dodental is 270.284, het op twee na hoogste ter wereld.

07.05 - Terrassen in Polen na 6 maanden weer geopend

Na een sluiting van meer dan een half jaar zijn in Polen zaterdag de terrassen weer geopend. In veel grote steden vierden inwoners in de nacht van vrijdag op zaterdag de heropening van de buitenruimtes van kroegen en restaurants.

„We wilden om middernacht ons glas heffen, in navolging van andere Europese landen, om de opening na vele maanden te vieren”, zei een cafébaas in Krakau, een stad in het zuiden van Polen. Door het zonnige weer liepen de terrassen overdag weer vol.

Warschau

Warschau

De Polen hoeven buitenshuis geen mondkapjes meer te dragen als ze in de openbare ruimte minimaal 1,5 meter afstand kunnen houden van andere mensen. De mondkapjesplicht geldt nog wel in bussen en treinen, in winkels en de meeste openbare gebouwen. „We moeten altijd een masker bij ons hebben voor het geval we naar binnen gaan”, benadrukte een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De autoriteiten meldden zaterdag 2896 nieuwe coronabesmettingen en 298 sterfgevallen binnen 24 uur.

Sinds het begin van de pandemie zijn in Polen meer dan 71.600 mensen omgekomen door het longvirus en raakten ruim 2,8 miljoen inwoners besmet. De EU-lidstaat heeft bijna 38 miljoen inwoners.