Nieuws/Binnenland
1732482902
Binnenland

Advocaat: ’Dit hebben ze nooit gewild’

Zeeuwse Ayahuasca-club verdacht van doodslag

IJZENDIJKE - Het slachtoffer van de dodelijke healingsessie in IJzendijke vorige week is een 34-jarige man uit Oudewater. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM Zeeland West-Brabant aan De Telegraaf. De twee organisatoren van de zogeheten Iboga-farm, een 35- en 36-jarige man uit Terneuzen, worden verdacht van doodslag en het in bezit hebben en verstrekken van harddrugs. Ook een 37-jarige Britse bezoeker van de sessie zit in het verdachtenbankje. De organisatoren zijn ’aangeslagen’, vertellen hun advocaten.

Het ging vorige week dinsdagnacht gruwelijk mis bij het Zeeuwse plaatsje. Na een bezoek aan een spiritueel tripoord kwam een man om het leven. Tijdens de bijeenkomst zouden hallucinerende middelen zijn gebruikt, stelt de politie. Er werd een zogenaamde Warrior Retreat gehouden, waarbij ceremonies plaatsvonden met verschillende verdovende en hallucinogene middelen, zoals ayahuasca. Buurtbewoners stelden dat ze rond drie uur ’s nachts wakker werden en vervolgens het vermoedelijke slachtoffer zagen. De man was aan het trippen en zwaaide wild met zijn armen in het rond.

Het slachtoffer werd vervolgens door bekenden naar het ziekenhuis in Oostburg gebracht. Voor de deur van het ziekenhuis werd hij door personeel gereanimeerd en met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Gent gebracht. Maar het mocht niet baten. De praktijk is eigendom van twee mannen, die met elkaar bevriend zijn, stelde een buurtbewoner.

Doodslag

De twee organisatoren en een deelnemer van de healing worden verdacht van doodslag en het in bezit hebben en verstrekken van harddrugs, meldt een woordvoerder van het OM. Eén organisator, de 36-jarige Terneuzenaar, blijft nog tot minstens dinsdag in voorarrest zitten. ,,Hij heeft een groter aandeel in het incident dan de anderen”, zegt de woordvoerder.

De ander mocht dinsdag onder voorwaarden naar huis. Zo mag hij geen therapeutische sessies meer geven. Vrijdag werd de Britse deelnemer van de healing al vrijgelaten. De verdenking op hen is daarmee echter nog niet opgeheven.

Advocaat Jos Wouters van de nog altijd vastzittende organisator laat weten dat zijn cliënt het ’verschrikkelijk’ vindt. „Dit heeft hij nooit gewild en was helemaal niet de bedoeling. Maar hij is echt niet schuldig aan de dood en dat hopen we snel op te helderen.” Hij kan nog niet inhoudelijk ingaan op wat er die nacht precies gebeurd is.

Vrijgelaten

Advocaat Alfons Bals, van de vrijgelaten organisator, laat weten dat ook zijn cliënt geschrokken is. „Maar het feit dat mijn cliënt inmiddels niet meer vastzit, laat wel zien dat de verdenking van het strafbare feit minder ernstig is dan het lijkt.”

Momenteel vindt er een toxicologisch onderzoek plaats. Volgens de OM-woordvoerder zal dat naar verwachting ’eerder maanden dan weken’ in beslag nemen.

 Bekijk ook: 

 Wat is ayahuasca? 

 Bekijk ook: 

 Hagelslag