Nieuws/Binnenland
1732692337
Binnenland

Nog zes arrestaties om bedreigingen Emmauscollege

ROTTERDAM - De politie heeft in de afgelopen periode nog eens zes verdachten opgepakt vanwege bedreigingen op het Emmauscollege in Rotterdam. In totaal zijn daarvoor nu negen mensen gearresteerd in de leeftijd van 13 tot 24 jaar. Het gaat om twee vrouwen en zeven mannen, aldus de politie maandag. Iedereen wordt verdacht van bedreiging en opruiing.

Begin november werd een leraar van de school bedreigd, nadat hij een spotprent van een jihadist in zijn lokaal had opgehangen. Cartoonist Joep Bertrams maakte die spotprent na de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Een aantal leerlingen van het Emmauscollege beschouwde de tekening als godslastering en eiste dat de prent weggehaald zou worden. De betrokken docent is na de bedreigingen ondergedoken.

Volgens de politie zijn alle verdachten na verhoor weer op vrije voeten gesteld. Het onderzoek naar de kwestie is afgerond. Het Openbaar Ministerie moet beslissen over de vervolging van de negen arrestanten. Eind november eiste een 18-jarige vrouw dat het OM de vervolging tegen haar staakt, omdat er volgens haar advocaat geen sprake is van opruiing. Zij plaatste kritiek op de prent op sociale media, maar deed dat volgens de advocaat op een „beheerste, beschouwende en lijdzame wijze.” Dat anderen daarin aanleiding zagen tot het doen van bedreigingen kan haar niet worden aangerekend, meent de raadsman.