Nieuws/Binnenland
1732789406
Binnenland

’Hij moet willens en wetens hebben gehandeld’

15-jarige jongen verdacht van duwen slachtoffer Haagse tramincident

Jan van Zanen betuigt zijn medeleven bij de plek van het tramongeval.

Jan van Zanen betuigt zijn medeleven bij de plek van het tramongeval.

Den Haag - Een 15-jarige jongen uit Den Haag die eerder deze week is aangehouden vanwege het dodelijke tramdrama in Ypenburg, wordt verdacht van doodslag. Volgens het Openbaar Ministerie is uit onderzoek naar voren gekomen dat de tiener het 39-jarige slachtoffer uit Polen heeft geduwd, waardoor de man viel en onder de aanrijdende tram terecht kwam.

Jan van Zanen betuigt zijn medeleven bij de plek van het tramongeval.

Jan van Zanen betuigt zijn medeleven bij de plek van het tramongeval.

De eerder opgepakte 15-jarige en 18-jarige Hagenaar worden ervan verdacht de Pool in nood in de steek te hebben gelaten. Beiden zijn donderdag vrijgelaten.

Bewust

Het tramdrama voltrok zich maandagavond bij de Randstadrail-halte aan de Anthony Fokkersingel/Rijswijkse Landingslaan, waar inmiddels een herdenkingsplek met bloemen is ingericht. Volgens justitie is uit onderzoek naar voren gekomen dat de Poolse man zonder vaste woon- of verblijfplaats de tieners die bewuste avond op het perron ’meerdere keren opzocht’.

„Uiteindelijk heeft de 15-jarige het slachtoffer geduwd”, aldus justitie die stelt dat de 15-jarige verdachte ’willens en wetens heeft gehandeld’. „Hij moet zich bewust geweest zijn van de aankomende tram.”

Bloemen

Het drama heeft in het hele land een schokgolf teweeggebracht en niet in de laatste plaats vanwege de betrokkenheid van een zeer jonge verdachte. Op de plaats van het incident zijn de afgelopen dagen door veel buurtbewoners bloemen gelegd. Burgemeester Jan van Zanen betuigde donderdag namens de gemeente zijn medeleven op de locatie.

Buurtbewoner Hooshang, die maandag als eerste ter plekke was en eerste hulp bood aan de Pool, heeft zijn medeleven betuigd. Bij een bos witte rozen heeft de Hagenaar een brief gelegd die door merg en been gaat: ’Ik zag je, liep naar je toe en sprak tegen je. Heb je tot het laatst vastgehouden, je laatste hartslag gevoeld tot je schokjes kreeg. Vind het zo erg! Zo verdrietig! Ik wens alle nabestaanden heel veel sterkte’.

De rechter-commissaris neemt vrijdag een besluit over het voorarrest van de verdachte. Het OM stelde donderdag dat de tiener ’in het belang van het onderzoek en de geschokte rechtsorde langer moet blijven vastzitten’.