Nieuws/Buitenland
1733388
Buitenland

’Hackers kraakten systemen Duitse overheid’

BERLIJN - Buitenlandse hackers zijn binnengedrongen in beveiligde netwerken van Duitse overheidsdiensten. Dat zeggen bronnen binnen de veiligheidsdiensten tegen persbureau DPA. De hackers zouden onderdeel uitmaken van de groep APT28, die ook bekend is onder de naam Fancy Bear.

De bronnen zeggen dat onder meer de Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie doelwitten waren van de hackers. Zij bemachtigden naar verluidt gegevens en lieten schadelijke software achter. De Duitse veiligheidsdiensten zouden al sinds eind vorig jaar van de cyberaanval weten.

’Onder controle’

De autoriteiten bevestigen dat een onderzoek loopt naar een cyberaanval die computernetwerken van de overheid heeft getroffen. De getroffen diensten hebben maatregelen genomen om gegevens te beschermen, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij benadrukte dat het incident „onder controle is gebracht.”

APT28 wordt verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op westerse doelen als de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis, het wereldantidopingagentschap en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. Dat zijn allemaal organisaties waar Rusland grote moeite mee heeft. Mede daarom wordt de hackersgroep in verband gebracht met het Kremlin.