Nieuws/Binnenland
1733679
Binnenland

IN BEELD

Zeldzaam Hollands winterplaatje: ijszeilen op Gouwzee

IJszeilers in de weer met hun boten op de Gouwzee.

IJszeilers in de weer met hun boten op de Gouwzee.

De vrieskou heeft de Gouwzee, het water tussen het Noord-Hollandse Monnickendam en het schiereiland Marken, omgetoverd tot een prachtige ijsvlakte. Dik genoeg om te schaatsen is het ijs nog niet, maar de eerste ijszeilers zijn al gespot.

IJszeilers in de weer met hun boten op de Gouwzee.

IJszeilers in de weer met hun boten op de Gouwzee.

Natuurliefhebbers plaatsen de mooiste foto’s van de bevroren Gouwzee op sociale media. Zo ook Fred Omvlee uit Monnickendam. „Het ijs reikt helemaal tot Marken”, vertelt hij aan De Telegraaf. „Het ijs is dik genoeg om overheen te lopen. Vanwege de bobbels is schaatsen niet mogelijk, maar de ijszeilers hebben er vandaag over gezeild.”

IJszeilen is een winterse sport waarbij een ijsoppervlak wordt bezeild met speciale boten. De laatste keer dat liefhebbers op de Gouwzee konden ijszeilen, is volgens Omvlee zes jaar geleden.

Ook mensen zonder ijszeiljacht komen op de Gouwzee af. Ouders, kinderen, mensen met honden - ze willen allemaal het beeld van het natuurverschijnsel in zich opnemen. Een greep uit de mooiste foto’s die op Instagram en Twitter zijn gedeeld:

Benieuwd hoe dat ijszeilen er aan toe gaat? Check dit filmpje dat in Zweden werd gemaakt:

Ben jij een ijszeiler en kan jij je geluk niet op met deze kou? Dan wil De Telegraaf je graag spreken. Mail s.van.der.helm@telegraaf.nl