Nieuws/Buitenland
1733687860
Buitenland

Klacht Sint-Maarten bij VN: Nederland is racistisch

VN

VN

DEN HAAG - Het parlement van Sint Maarten heeft bij de speciale VN-rapporteur voor racisme een petitie ingediend, waarin Nederland wordt beschuldigd van racisme en mensenrechtenschendingen. Volgens de indieners probeert Nederland de coronapandemie te gebruiken om de koloniale overheersing terug te laten keren.

VN

VN

In de petitie, die zou worden gesteund door twaalf van de vijftien parlementsleden, wordt verzocht om toezicht, documentatie en actie tegen vermeend racistisch beleid, schrijft The Washington Post. Nederland heeft aan de coronasteun voor Sint Maarten voorwaarden verbonden. Er moeten hervormingen worden doorgevoerd en daarvoor is het Caribisch hervormings- en ontwikkelingsorgaan (COHO) opgericht. Dat moet samen met onder meer de ministeries op Sint Maarten de hervormingen in onder meer het onderwijs, het bestuur, justitie en de economie gaan uitwerken. Parlementslid Grisha Heyliger-Marten zegt in The Washington Post dat „ze proberen de volledige controle over onze democratie over te nemen.”

’Ze zeggen dat het niet racistisch is, maar dat is het wel’

„Ze hebben veel te lang het verhaal verteld dat onze mensen corrupt en incompetent zijn”, aldus Heyliger-Marten. Het is volgens haar net als met Zwarte Piet. „Ze zeggen dat het niet racistisch is, maar dat is het wel. Net zoals wat ze ons nu proberen aan te doen.”

Volgens de indieners heeft racisme het Nederlandse beleid in het Caribisch gebied aangetast. „Kijk eens naar wat de Nederlandse regering doet met betrekking tot haar eigen burgers in Europa, die overwegend blank zijn, in termen van Covid-hulp, Covid-hulp voor kleine bedrijven en als onderdeel van een financieringsmechanisme voor heel Europa”, aldus advocaat Peter Choharis uit Washington, die de petitie namens het parlement van Sint Maarten indiende. „Vergelijk dat eens met wat ze op de eilanden doen, namelijk: ’Je moet meer schulden opbouwen en akkoord gaan met onze eisen’.”