Nieuws/Binnenland
1733720659
Binnenland

Militairen opgepakt voor harddrugs

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

ARNHEM - De Koninklijke Marechaussee heeft maandagochtend negen militairen aangehouden. Zij worden verdacht van het in bezit hebben en verstrekken van harddrugs.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Vijf militairen zijn aangehouden op de Johannes Postkazerne in Havelte, de thuisbasis van 43 gemechaniseerde brigade. Volgens bronnen rond het onderzoek ligt het zwaartepunt van de zaak ook bij deze eenheid die een van de grootste van de landmacht is.

Een zesde arrestatie had plaats op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Hier is 11 Luchtmobiel gelegerd. Deze eenheid kwam afgelopen jaren in opspraak vanwege soldaten die claimden er te zijn mishandeld, aangerand en getreiterd. Het leidde tot een strafzaak waarin de rechter alle verdachten vrijsprak.

De marechaussee wil het bevestigen noch ontkennen, maar de zesde verdachte zou volgens ingewijden niet van Luchtmobiel zijn. Drie militairen werden thuis aangehouden. Allen hebben een groot probleem als het om hun toekomst bij de krijgsmacht gaat. Voor defensie gelden hard drugs als doodzonde. Wie wordt betrapt op handel of gebruikt wordt standaard ontslagen.

Afgelopen maand kwam defensie vanwege drugs in het nieuws toen een 33-jarige militair die in juni was opgepakt vanwege drugssmokkel vanaf Curaçao moest voorkomen. Justitie verdenkt hem ervan zeventig kilo coke te willen smokkelen. De Limburger ontkent alles, zo bleek tijdens de zitting.