Nieuws/Buitenland
1733804420
Buitenland

Voormalige Catalaanse leider Puigdemont aangehouden op Sardinië

MADRID - De voormalige premier van Catalonië, Carles Puigdemont, is aangehouden op het Italiaanse eiland Sardinië. De advocaat van Puigdemont meldt dat hij bij aankomst op het vliegveld van Alghero door de douane werd gearresteerd. Er liep een internationaal arrestatiebevel tegen de voormalige premier.

Een Italiaanse rechter zal volgens de advocaat mogelijk vrijdag al beslissen of Puigdemont wordt vrijgelaten of uitgeleverd aan Spanje. Dat land wil hem vervolgen voor zijn rol bij de mislukte afscheiding van Catalonië in 2017. Na een volksraadpleging riep de toenmalige bestuurder de onafhankelijkheid uit, waarna politieke leiders werden opgepakt of zich genoodzaakt zagen naar het buitenland te vluchten. Puigdemont kan bij een veroordeling een celstraf van 25 jaar opgelegd krijgen.

Puigdemont genoot tot begin dit jaar parlementaire onschendbaarheid, nadat hij in 2019 verkozen werd tot Europarlementariër. In maart van dit jaar stemde het Europees Parlement echter in met een verzoek van Spanje om zijn onschendbaarheid op te heffen. Puigdemont stapte naar de Europese rechter, maar die bleef bij de beslissing van het parlement. Er was volgens de rechter geen reden om aan te nemen dat Puigdemont aan Spanje zal worden uitgeleverd.

De advocaat van de voormalige premier laat weten dat Puigdemont naar Sardinië reisde om een kunsttentoonstelling te bezoeken en te overleggen met de lokale autoriteiten. Sinds 2017 leefde hij in ballingschap in België om aan vervolging door het Spaanse gerecht te ontsnappen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop