Nieuws/Binnenland
1733880
Binnenland

VU sluit kraakpand De Verrekijker na bijeenkomst met terrorist

Rasmea Odeh

Rasmea Odeh

AMSTERDAM - De Vrije Universiteit heeft het krakerscollectief De Verrekijker verzocht het pand op de campus te verlaten. Reden is de bijeenkomst met de Palestijnse veroordeelde terrorist Rasmea Odeh, die daar dinsdagavond plaats had zonder dat de VU vooraf was geïnformeerd.

Rasmea Odeh

Rasmea Odeh

Dat bevestigt een woordvoerder van de VU aan De Telegraaf. Rasmea Odeh pleegde in 1969 een bomaanslag in Jeruzalem waarbij twee studenten om het leven kwamen. Zij werd in Israël veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar kwam in 1980 vrij als onderdeel van gevangenenruil. Door de Revolutionaire Eenheid wordt ze echter als ’Palestijnse heldin’ omschreven.

Inmiddels heeft De Verrekijker op Facebook opgeroepen massaal naar het pand te komen, om de ruimte te ’verdedigen’.

Een woordvoerder van de VU zegt dat het vertrouwen is geschaad doordat De Verrekijker de bijeenkomst niet vooraf had gemeld. De VU liet dinsdagavond weten geschokt te zijn en schakelde de politie in omdat gevreesd werd voor de veiligheid van medewerkers en studenten.

De bijeenkomst was georganiseerd door de Revolutionaire Eenheid, een extreemlinkse groepering. De groep had onder valse voorwendselen geprobeerd een ruimte te huren, eerst bij de Amsterdamse Nassaukerk en daarna bij de Turkse arbeidersvereniging HTIB. Beide organisaties annuleerden de reservering toen bleek dat er een bijeenkomst met een veroordeelde terrorist zou plaatsvinden. Op het laatste moment werd dinsdagavond uitgeweken naar De Verrekijker.

Bij de bijeenkomst waren enkele tientallen mensen aanwezig. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen strafbare uitspraken gedaan.

De PVV-fractie in de Tweede Kamer stelde vorige week al Kamervragen over de bijeenkomst met Odeh. De fractie wilde dat haar de toegang tot Nederland wordt ontzegd. De VVD en het CDA stelden kritische vragen aan burgemeester Van Aartsen.

Beide partijen wilden dat er een officier van justitie in de zaal zou zitten, om te controleren of er strafbare uitlatingen worden gedaan. „Het risico op antisemitische uitingen is levensgroot bij een bijeenkomst met dergelijke sprekers. De gemeente en het OM moeten hier preventief optreden en scherp in de gaten houden wat er gezegd en gedaan wordt”, aldus raadslid Marianne Poot.

Het krakerscollectief De Verrekijker kraakte in 2015 een lege opslagruimte op de campus van de VU. De universiteit heeft die situatie sindsdien gedoogd, maar wil nu dat de krakers de ruimte definitief verlaten. Het lijkt erop dat de krakers aan dat verzoek geen gehoor zullen geven. Een woordvoerder van de VU kon woensdagavond niet zeggen of en wanneer de universiteit over al gaan tot ontruiming.