Nieuws/Binnenland
1734904800
Binnenland

Jongens schuldig aan fatale flatbrand Arnhem, geen straf

ARNHEM - De twee jongens die tijdens de jaarwisseling de fatale brand in een flat veroorzaakten, zijn schuldig, maar krijgen geen straffen opgelegd. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandagmiddag bepaald.

Bij de brand in een flat aan het Gelderseplein in Arnhem-Zuid kwamen tijdens de jaarwisseling een vader (39) en zijn zoontje (4) om het leven door rookontwikkeling in een lift. Waar de vader ter plekke overleed, stierf zijn zoontje later in het ziekenhuis. Moeder (36) en dochter (8) raakten zwaargewond. Het gezin was juist op weg naar huis na een bezoek aan opa.

’Jongens konden gevolgen van handelen niet goed overzien’

Terwijl nabestaanden zichtbaar geëmotioneerd de uitspraak tot zich namen, onderbouwde de rechter de uitspraak. De twee minderjarige jongens – destijds 12 en 13 jaar oud – krijgen geen straf of maatregel opgelegd. Reden daarvoor is dat zij ’de gevolgen van hun handelen niet goed konden overzien’.

De uitspraak is in lijn met het advies van de Raad voor de Kinderbeschemring (RvdK), omdat het kinderen betreft die de gevolgen van hun daden niet kunnen overzien. Ook de advocaat van de oudste jongen, Jan Schouwenaar, vroeg de rechtbank geen straf op te leggen. „In een zaak als deze is er geen enkele reden voor blijdschap of wat dan ook, helemaal niets. Het doet me tegelijkertijd wel deugd dat de rechtbank mijn voorstel gevolgd heeft.”

De raadsman vervolgt: „Te midden van alle ellende deed het ook de moeder van mijn cliënt deugd dat deze uitspraak is gedaan. De jongens moeten verder én gaan verder. Of dat nou makkelijker is met of zonder werkstraf, weet ik niet. Wat wel uitmaakt wellicht is dat de zaak hiermee ten einde is.” Het Openbaar Ministerie eiste eerder zestig uur taakstraf voor de jongens.

’Geen opzet, wel schuld’

De twee jongens staken rond de jaarwisseling vuurwerk af, ook in de portiek van de flat waar een afgedankte bank stond. Een grondbloem tussen de kussens zou uiteindelijk de brand veroorzaken. Op beelden zou later te zien zijn geweest hoe de jongens er even naar keken, daarna verder gingen met het afsteken van vuurwerk en in de lift stapten. Dat er daarna nog een vlammetje uit de grondbloem kwam die de fatale brand veroorzaakte, hadden ook de jongens nooit gewild, zo oordeelt de rechtbank: „Er is geen sprake van opzet, wel van schuld.”

De jongens, inmiddels 13 en 14, zijn kinderen, zo benadrukte de rechtbank meermaals. „Ondanks de verschrikkelijke uitkomst die de brand voor de slachtoffers heeft gehad.”

Nabestaanden hebben affectieschade gevorderd voor het immense verdriet waarmee zij geconfronteerd zijn. In totaal dienen de ouders van de jongens 90.000 euro te betalen.