Nieuws/Buitenland

Poetin: ’Rusland heeft niet te traceren raketten’

Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

AFP

MOSKOU - Rusland beschikt over unieke raketten die door de bestaande antiraketsystemen niet kunnen worden getraceerd. Vladimir Poetin, die vrijwel zeker op 18 maart wordt herkozen als president, zei dit tijdens zijn jaarlijkse beleidsverklaring, die bijna twee uur duurde. Deze klonk het meest oorlogszuchtig in tijden. De toehoorders - parlementariërs en andere hoogwaardigheidsbekleders - onderbraken Poetin regelmatig door op te staan en luid te applaudisseren.

Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

AFP

Het nieuwste wapen dat Poetin presenteerde is de zware intercontinentale kernraket ’Sarmat’. Deze is eind vorig jaar uitgeprobeerd en kan bijna elke plek op aarde treffen. Daarnaast is een supersonische raket ontwikkeld die een duizelingwekkende snelheid haalt. De huidige raketafweer is niet in staat deze projectielen, waarvan er al een aantal in parate dienst zijn, te onderscheppen. Het is volgens Poetin een Russisch antwoord op de voortdurende Amerikaanse inspanningen voor het opstellen van een technisch hoogstaand antiraketafweersysteem.

REUTERS

Poetin zei ook dat zijn land bezig is met de bouw van kleine kernkoppen voor geavanceerde kruisraketten en met het testen van door atoomenergie aangedreven drones die onder water kernwapens kunnen vervoeren. Ook deze wapensystemen zouden niet detecteerbaar zijn.

„Ze zijn er niet in geslaagd Rusland tegen te houden”, zei Poetin, verwijzend naar het Westen. „Ze moeten nu rekening houden met een nieuwe realiteit en goed begrijpen dat alles wat ik vandaag heb gezegd geen bluf is. Ik hoop dat dit verhaal iedere potentiële agressor ontnuchtert.”

Het Amerikaanse ministerie van Defensie verklaarde niet verrast te zijn door de presentatie van Poetin. „Deze wapens zijn al lange tijd in voorbereiding”, aldus een woordvoerster van het Pentagon.

Bekijk meer van