Nieuws/Binnenland
1735785405
Binnenland

Omicron nog niet terug te zien in ziekenhuizen: opnieuw minder coronapatiënten

ZEIST - De snelle opmars van de omicronvariant van het coronavirus in ons land is nog niet terug te zien in de ziekenhuizen.

In totaal liggen er nu 1634 coronapatiënten in de ziekenhuizen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 59 minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het laagste aantal in bijna twee maanden.

Op de intensive cares liggen momenteel 449 coronapatiënten, 15 minder dan een dag eerder. Anderhalve maand geleden lagen er voor het laatst zo weinig mensen op de ic’s. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 44 tot 1185.

In de afgelopen 24 uur werden er 13 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Zo’n lage instroom kwam sinds eind oktober niet meer voor. Op de verpleegafdelingen werden 147 nieuwe patiënten binnengebracht.

Hoewel de huidige hoge besmettingscijfers nog niet zichtbaar zijn in de opnamecijfers, verwacht het LCPS wel dat daar verandering in komt. „De effecten hiervan op de ziekenhuiscijfers zijn nog onduidelijk, maar de verwachting is dat de instroom van nieuwe patiënten halverwege januari weer zal stijgen”, aldus de ziekenhuisorganisatie.

Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten over verschillende regio’s worden verdeeld. Dat is de laatste dagen wel steeds minder vaak nodig. Dinsdag werden drie mensen naar een andere regio in Nederland verplaatst, maandag vijf en zondag zes. Afgelopen tijd zijn er ook patiënten overgebracht naar Duitse ziekenhuizen om de druk op de zorg in ons land te verlichten. Daar liggen nu nog tien Nederlandse coronapatiënten.