Nieuws/Binnenland
1736286559
Binnenland

Peiling

’VVD blijft grootste, CDA volgt op grote afstand’

Verkiezingsposters ter illustratie

Verkiezingsposters ter illustratie

Den Haag - Met nog een week te gaan voordat de fysieke stembussen in Nederland opengaan, blijft de VVD met 40 zetels met afstand de grootste partij. Dat blijkt uit de meest recente peiling van Kantar. Ver achter de VVD staat op de tweede plek het CDA met 19 zetels, twee meer dan bij de vorige peiling van Kantar twee weken geleden.

Verkiezingsposters ter illustratie

Verkiezingsposters ter illustratie

Vergeleken met die vorige peiling zijn er nauwelijks veranderingen. Zo blijven de PVV (17 zetels), D66 (15 zetels), en de PvdA (13 zetels) op hetzelfde zetelaantal staan. GroenLinks verliest er een en komt op 11, de SP wint er twee en komt op 12.

De meeste kiezers die besluiten om op de VVD te gaan stemmen, doen dat volgens Kantar omdat ze vinden dat Mark Rutte ons goed door de coronacrisis leidt. Daarnaast zien ook veel VVD-kiezers niemand anders die de taak van Rutte zou kunnen overnemen en de bijhorende stabiliteit van het land kan bewaren.

Steeds meer kiezers lijken een keuze te maken

Het aandeel kiezers dat nog niet weet waar ze op gaan stemmen daalt naar ongeveer een op de zeven (16 procent). Buiten verkiezingstijd is dat ongeveer een vijfde tot een kwart van de kiezers.

Aan het onderzoek hebben 1596 Nederlanders van 18 jaar en ouder deelgenomen. Zij zijn steekproefsgewijs geselecteerd. Er is gepeild van 6 tot en met 8 maart.

Andere peiling

In de enquête van I&O Research staat de VVD op 36 zetels. Dat is er één minder dan een week geleden en zeven minder dan vijf weken geleden.

Toch komen de achtervolgers niet dichterbij. De PVV blijft stabiel op 19 zetels staan en het CDA verliest er twee ten opzichte van de peiling van vorige week en komt op 15 zetels. D66 gaat van 15 naar 16 zetels. Ook dit is volgens I&O Research geen significant verschil, maar D66 stond begin februari nog op 12 zetels. PvdA blijft stabiel op 13 zetels en GroenLinks gaat van 12 naar 11 zetels. De SP gaat van 9 naar 10 zetels.

Volt kwam vorige maand voor het eerst op een zetel in de I&O-peiling, inmiddels zijn dat er drie. BIJ1 is een nieuwe binnenkomer en haalt net één zetel.

Er werkten in totaal 2576 Nederlanders van achttien jaar of ouder mee aan het onderzoek. Er is gepeild van 5 maart tot en met 8 maart.