Nieuws/Buitenland
1736822
Buitenland

Grootvader (56) leidde ’onopvallend’ bestaan

’Verkrachter van de Sambre’ loopt na 22 jaar tegen lamp

Dino Scala

Dino Scala

VALENCIENNES - De zogenoemde ’verkrachter van de Sambre’ is ontmaskerd door DNA-onderzoek. Een deze week in Noord-Frankrijk opgepakte verdachte heeft intussen ook bekend. De Franse politie was al sinds 1996 op zoek naar de raadselachtige misdadiger uit de streek aan de rivier de Sambre. Het gaat om de 56-jarige Dino Scala.

Dino Scala

Dino Scala

Er zijn in de loop der jaren meer dan honderd verdachten in beeld geweest, maar een doorbraak kwam in februari. Toen pleegde een 56-jarige man over de grens in België ’seksueel geweld’, aldus Franse media. Uit het onderzoek kon door zijn DNA plotseling een verband worden gelegd met meer dan veertig verkrachtingszaken.

’Niet beheersbare driften’

De 56-jarige dader Dino Scala heeft bekend uit driften te hebben gehandeld die hij niet kon beheersen. Hij stond in zijn dorp Pont-sur-Sambre bekend als een gewaardeerde werknemer, echtgenoot, vader van drie kinderen en grootvader.

Hij leed een onopvallend bestaan. Daardoor beschikte de politie niet over het DNA-materiaal dat de recherche naar de serieverkrachter leidde.

Een van de actiefste verkrachters

Scala geldt als een van de actiefste verkrachters in Frankrijk ooit. Hij ging doorgaans kort voor zonsopgang gemaskerd op pad en viel zijn jonge slachtoffers in de rug aan. Zijn jongste slachtoffer was een 13-jarig meisje.