Nieuws
1737267
Nieuws

Anita is al 42 jaar ’bezoekmoeder’ van meervoudig beperkte Sandra

De meervoudig beperkte Sandra (54) was dinsdag te zien in de documentaireserie Beau Five Days Inside met Beau van Erven Dorens. We spraken Anita (75), die Sandra al 42 jaar wekelijks bezoekt.

Anita vertelt hoe ze destijds bij zorginstelling Sherpa in Baarn terechtkwam, waar Sandra sinds ze drie maanden oud is woont. "In eerste instantie werd alleen gezocht naar vrijwilligers voor de wat meer mobiele cliënten, maar ik heb gevraagd of we ook eens mochten kijken op de afdeling voor de bedlegerige bewoners. We hoorden dat ook daar mensen zijn die zelden of nooit bezoek krijgen. Terwijl zij net zoveel liefde en aandacht nodig hebben.

De directie vroeg wie wij als pleegkind zouden willen, maar dat vond ik een gekke vraag. Een kind kies je toch niet? Ik heb hen dus de keuze laten maken. Zij vonden dat Sandra goed bij ons zou passen, en zo werd zij op haar twaalfde ons pleegkind."

Het pleegouderschap is vrijwillig, maar toch zou Anita het niet helemaal zo willen noemen. "Als je bij deze cliënten begint aan een pleegouderschap, kun je niet stoppen. Dan vallen zij echt in een zwart gat en worden ze heel verdrietig.

Toen wij de bezoekouders van Sandra werden, gingen mijn kinderen net naar de kleuterschool. Bij de zorginstelling hadden ze verteld dat Sandra naar verwachting nog een jaar of vijf zou leven. Ik wilde haar in dat korte leven nog zoveel mogelijk liefde geven. Inmiddels zijn we dus 42 jaar verder en is ze 54."

Het hele interview met Anita lees je op VROUW: ’Als we er even niet zijn, mist ze dat ook echt’