Nieuws/Buitenland
1738141
Buitenland

Verzetsleider gooit de handdoek

Puigdemont trekt zich terug

MADRID - De vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont trekt zich terug als kandidaat voor het presidentschap van Catalonië. Hij maakte donderdag via social media bekend dat hij „voorlopig afziet” van het presidentschap om de weg voor een nieuwe regering vrij te maken.

De ex-leider riep vorig jaar de onafhankelijkheid van Catalonië uit. Hij vluchtte naar België toen de centrale regering in Madrid ingreep en het gezag in de regio overnam en het parlement buitenspel zette.

Volgens de 54-jarige Puigdemont is zijn stap „onder de huidige omstandigheden de enige weg” om een nieuwe regering in Catalonië te vormen. Hij schuift Jordi Sanchez, een bondgenoot als het gaat om onafhankelijkheid, naar voren als nieuwe kandidaat. Sanchez zit op dit moment vast. Hij wordt beschuldigd van opruiing.

Nadat Madrid het heft in oktober in handen had genomen, werden in december nieuwe verkiezingen gehouden in Catalonië. Maar veel veranderde dat niet: separatisten bleven een meerderheid behouden in het parlement en zij wilden Puigdemont weer installeren als president. De voormalige leider riskeert echter arrestatie als hij naar Spanje terugkeert.