Nieuws/Binnenland
1738167389
Binnenland

Coronacrisis: maandag 7 december

LIVE | Aantal opnames zal stijgen, geen versoepelingen voor kerst

xAmsterdam - Het aantal coronabesmettingen loopt in de Verenigde Staten en Europa flink op. Wereldwijd worden extra maatregelen genomen tegen het uit China afkomstige longvirus dat vooral ouderen treft. Overheden kondigen nog altijd (gedeeltelijke) lockdowns af, stellen avondklokken in en verplichten mondkapjes. Staat ons een derde golf te wachten, of biedt een vaccin uitkomst? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

De acute zorgsector verwacht dat het aantal coronapatiënten binnenkort weer zal gaan toenemen. Aangezien het aantal besmettingen stijgt, valt te voorzien dat het „ergens in de komende twee weken” ook weer drukker zal worden in ziekenhuizen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). „De aantallen gaan vrijwel zeker stijgen”, aldus Kuipers. „Dat staat een versoepeling van de maatregelen in de weg.”

De ziekenhuizen kunnen de zorg op het huidige niveau wel „goed accommoderen”, aldus de voorzitter. Ingrepen waarbij spoed is geboden gaan door en de ziekenhuizen kunnen de zorg voor coronapatiënten aan. Een belangrijke zorg blijft dat het aantal patiënten in korte tijd opnieuw snel zou kunnen toenemen. Vooralsnog voorziet Kuipers een „beperkte stijging.” Zijn advies aan het kabinet is om „rustig vast te houden” aan de geldende maatregelen.

Nadat het kabinet de coronamaatregelen half oktober had aangescherpt, daalde het aantal opgenomen patiënten enkele weken achter elkaar flink. In november bedroeg die daling drie weken achter elkaar meer dan 10 procent. Afgelopen week was de afname nog maar 3,5 procent. Het aantal geregistreerde besmettingen stijgt intussen alweer zes dagen op rij. Het RIVM meldde maandag 7134 positieve tests, het hoogste aantal in een maand tijd. Opnamecijfers volgen de besmettingscijfers doorgaans met enige vertraging.

„Versoepelingen zitten er op deze manier niet in, hoezeer iedereen daar ook naar snakt”, aldus Kuipers tijdens zijn wekelijkse persconferentie voor het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De zorg voor coronapatiënten blijft een „stevige belasting” voor het ziekenhuispersoneel, ook tijdens de feestdagen, voegde hij eraan toe.

Meer coronanieuws

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment/persoonlijk:

Lees het coronanieuws terug van zondag 6 december.