Nieuws/Binnenland
1738190098
Binnenland

Negen mannen aangehouden op verdenking voorbereiden terroristisch misdrijf

De mannen in Eindhoven werden opgepakt door leden van de Dienst Speciale Interventies (beeld ter illustratie).

De mannen in Eindhoven werden opgepakt door leden van de Dienst Speciale Interventies (beeld ter illustratie).

Eindhoven - De politie heeft donderdagmorgen vroeg in Eindhoven negen mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf. De verdachten zijn 18 tot 31 jaar oud en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van IS, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De mannen in Eindhoven werden opgepakt door leden van de Dienst Speciale Interventies (beeld ter illustratie).

De mannen in Eindhoven werden opgepakt door leden van de Dienst Speciale Interventies (beeld ter illustratie).

De verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland, een van hen in Afghanistan. Zij worden ook verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Over wat de mannen van plan waren, kan een woordvoerder van het OM nog niets kwijt. „Het opsporingsverzoek is erop gericht zicht te verkrijgen op de mogelijke plannen en bedoelingen van de verdachten.”

Dubbele verdenking

Die dubbele verdenking wijst volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden op een zware zaak. De eerste associatie die het bij hem oproept is het oprollen van de Arnhemse terreurcel in 2018. Toen hielden - net als nu - leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) zes mannen aan die een aanslag hadden voorbereid en ervoor trainden. Ze werden vorig jaar veroordeeld tot straffen van tien tot zeventien jaar.

„Maar we weten nu nog niks concreets over deze zaak”, aldus Van Buuren. „Eindhoven ken ik niet als brandhaard voor jihadisme. Het is één van de plekken waar nog plukjes IS-sympathisanten zitten. Dat die mensen er nog zijn en zulke plannen smeden is zorgwekkend. Tegelijkertijd lijken de diensten het goed te volgen als ze een zaak weten te voorkomen en aanhoudingen kunnen doen.”

De aanhoudingen vonden donderdagmorgen in alle vroegte plaats, waarschijnlijk in de Eindhovense wijk Woensel. Bewoners meldden op sociale media rond vijf uur langere tijd een Augusta helikopter boven het gebied te hebben horen en zien hangen. De DSI maakt gebruik van dit type toestel.

In beslag genomen

Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten heeft de politie een groot aantal gegevensdragers in beslag genomen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de rechtmatigheid van hun aanhouding getoetst. Volgende week woensdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen over hun voorarrest, zegt een rechtbankwoordvoerder. De verdachten zitten in alle beperkingen en mogen daarom alleen contact met hun advocaat hebben.

Advocaten bekend

In de zaak hebben in ieder geval drie raadslieden die verdediging op zich genomen. Het gaat om de advocaten Andre Seebregts, Serge Weening en Bart Nooitgedagt. Allen gespecialiseerde strafpleiters in terreurzaken. Vanwege de beperkingen mogen ze niks over de zaak zeggen, zo meldt Seebregts.

Het onderzoek staat onder leiding van het landelijk parket van het OM en begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Een woordvoerder van het OM laat weten dat de AIVD in juli de politie heeft ingelicht over de verdachten.

Een maand eerder werd een 25-jarige man uit Eindhoven schuldig bevonden aan het oproepen tot een terroristisch misdrijf op sociale media. De man zette een jaar geleden twee video’s van zichzelf op Facebook, op een moment dat hij in Turkije verbleef. Daarin dreigde hij onder meer de hoofden van ’hypocriete moslims’ af te snijden. Hij stak verder zijn bewondering voor voormalig Al Qaeda-leider Osama bin Laden niet onder stoelen of banken en zag zichzelf als potentiële opvolger. De man kreeg geen straf omdat hij volgens in de rechter in een psychose zat.

Unaniem ontdaan

In het Eindhovense stadsdeel Woensel, waar de negen verdachten zijn opgepakt, wordt na het horen van het nieuws over de terreurverdachten bijna unaniem ontdaan gereageerd. „Ik was echt geshockeerd”, zegt een eigenaar van een souvenierwinkeltje aan de Kruisstraat. „Het kwam echt binnen toen ik hoorde dat ze hier in onze wijk zijn opgepakt. De meeste mensen hier proberen echt samen te leven, ondanks alle verschillen. En dan hoor je dit. Dat doet pijn, omdat je weet dat hier ook veel mensen leven die juist zijn gevlucht, ook voor sektarisch geweld. En dan waren die lui dus van plan hier een aanslag te plegen. Je moet er niet aan denken.”

Een andere man zit op een terrasje voor zich uit te kijken en is boos over het nieuws. „Ja, ik woon ook hier in Woensel. Ik heb alleen via de media gehoord dat er mensen zijn aangehouden voor het voorbereiden van een aanslag. Het is in alle vroegte gebeurd, daardoor weet bijna niemand waar het nou precies allemaal is gebeurd. Maar ik ben blij dat onze diensten dus blijkbaar wel opletten. Je moet er echt niet aan denken dat hier in ons Eindhoven zoiets gebeurt als toentertijd in Utrecht. Ik ben blij dat ze vastzitten en bij schuld hoop ik dat ze jaren achter de tralies verdwijnen. Natuurlijk gebeurt hier wel eens wat, maar verreweg te meeste mensen proberen er gewoon wat van te maken. Hier willen we geen extremisten.”