Nieuws/Binnenland
1738421026
Binnenland

Voor meer dan 10 miljoen euro in beslag genomen

Honderden kilo’s goud en dure auto’s bij inval recyclingbedrijf

De in beslag genomen Ferrari.

De in beslag genomen Ferrari.

VENLO - Bij de inval afgelopen zaterdag in een metaalrecyclingbedrijf in Venlo hebben de opsporingsdiensten honderden kilo’s goud ter waarde van miljoenen euro’s in beslag genomen. Verder legden politie, FIOD en Openbaar Ministerie (OM) voor ruim een miljoen euro beslag op contant geld, onroerend goed, auto’s en horloges. In totaal vertegenwoordigt de vondst een waarde van 10 miljoen euro. Twee functionarissen van het bedrijf zijn gearresteerd, maakte het OM woensdag bekend.

De in beslag genomen Ferrari.

De in beslag genomen Ferrari.

De invallen zaterdag in het bedrijf en woningen van functionarissen vonden plaats op verdenking van het witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrifte, heling en diverse milieudelicten. Bij de acties vond de politie ook zo’n tien vuurwapens en munitie.

Het bedrijf aan de James Cookweg in Venlo.

Het bedrijf aan de James Cookweg in Venlo.

FIOD en politie onderzoeken administratie en geldstromen van het bedrijf. Ze willen weten waar de afvalstromen van het bedrijf vandaan komen en waar die heen gaan. Het OM verdenkt het bedrijf ervan crimineel geld wit te wassen middels gesjoemel met de administratie.

Hoge stapels afval

Het bedrijf zamelde weliswaar afval in om te recyclen, maar dat gebeurde onvoldoende, zodat het afval zich opstapelde tot een hoogte van meer dan tien meter. Daardoor viel het afval deels op een naastgelegen terrein. Het gaat om onder meer schrootafval, lood, zink, koper, elektromotoren en transformatoren.

Een enorme berg cash in het pand van het recyclingbedrijf.

Een enorme berg cash in het pand van het recyclingbedrijf.

Tonnen cashgeld, dure auto’s

FIOD en politie legden beslag op drie woningen, administratie, honderden kilo’s edelmetalen waaronder goud, 450.000 euro contant geld, auto’s waaronder een Maserati, Ferrari en een Porsche, en verder op zeventien dure horloges. Ook vonden de opsporingsdiensten er gestolen goederen zoals metalen platen. Daarnaast is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie de komende dagen bezig met het ontmantelen van een container met verouderde munitie en mortieren.

De aangetroffen vuurwapens.

De aangetroffen vuurwapens.

Bij het onderzoek kregen de speurders hulp van een speciaal zoekteam van defensie dat verborgen ruimtes opspoort.

Advocaat Marcel Heuvelmans plaatst vraagtekens bij het in beslag genomen goud. "Mijn cliënt heeft hier met verbazing op gereageerd", zei hij. Volgens hem gaat het merendeels om messing. De eigenaar erkent dat hij twee wapens in huis had na een overval vier jaar geleden. Van de overige wapens weet hij niks.

Het voorarrest van de eigenaar is volgens Heuvelmans met veertien dagen verlengd.