Nieuws/Buitenland
1738432
Buitenland

EU tegen Roemenië: krabbel niet terug in strijd tegen corruptie

Protesten tegen corruptie in Boekarest.

Protesten tegen corruptie in Boekarest.

BOEKAREST - De Europese Commissie wil dat Roemenië doorgaat met de succesvolle hervorming van het rechtssysteem in plaats van die terug te draaien. Vicevoorzitter Frans Timmermans heeft de autoriteiten in Boekarest daartoe donderdag opgeroepen.

Protesten tegen corruptie in Boekarest.

Protesten tegen corruptie in Boekarest.

Hij reageerde onder meer op de wens van de regering zich te ontdoen van Laura Kövesi, de door de EU hooggewaardeerde chef van de Roemeense dienst corruptiebestrijding (DNA). „Loop in hemelsnaam niet de andere kant op”, zei Timmermans. Hij wees erop dat Roemenië op het pad van de rechtshervorming vlak voor de „eindstreep van de marathon” staat.

De Limburgse eurocommissaris sprak behalve met Kövesi ook met president Klaus Iohannis, premier Viorica Dancila, minister van Justitie Tudorel Toader en procureur-generaal Augustin Lazar. Daarnaast had hij een onderhoud met de parlementsvoorzitters Liviu Dragnea en Calin Popescu-Tariceanu. Tegen beiden loopt een proces op beschuldiging van corruptie. Dragnea, ook preses van de sociaaldemocratische regeringspartij PSD, is al eens veroordeeld.

Timmermans benadrukte dat fouten van justitie door het justitieel apparaat zelf moeten worden onderzocht en niet door politici. Toader verdedigde het ontslag van Kövesi door te zeggen dat zij niets deed aan de misstanden bij haar dienst, autoritair optrad en de grondwet schond.

Kövesi wijst alle beschuldigingen van de hand. Het zelfstandig bestuursorgaan van Justitie gaf haar gelijk. Om de DNA-baas weg te kunnen sturen is de handtekening van president Iohannis nodig. Hij heeft gezegd geen reden te zien voor haar ontslag.