Nieuws/Binnenland
1738438
Binnenland

’Ik ben medeverantwoordelijk’

GroenLinkser wist van wangedrag Oxfam

Tom van der Lee spreekt in de Tweede Kamer.

Tom van der Lee spreekt in de Tweede Kamer.

AMSTERDAM - Tom van der Lee, Kamerlid namens GroenLinks, was in zijn rol als directielid van Oxfam Novib op de hoogte van het ernstige wangedrag van Britse medewerkers. Hij betreurt dat hij niet ’doorvroeg’.

Tom van der Lee spreekt in de Tweede Kamer.

Tom van der Lee spreekt in de Tweede Kamer.

Dat zegt Van der Lee tegen RTL Nieuws. „Ik betreur het dat ik destijds niet meer heb doorgevraagd. Aan de slachtoffers bied ik persoonlijk mijn excuses aan.”

Terugkijkend vindt Van der Lee - destijds campagnedirecteur en bestuurslid - dat de misstanden direct naar buiten gebracht moesten worden. Ze waren al in 2012 bekend. „We hadden dit als organisatie beter moeten doen. En omdat ik directielid was, ben ik daarvoor medeverantwoordelijk.”

Van der Lee wist slechts in algemene zin over het wangedrag. Hij kreeg een kort, geanonimiseerd rapport. „Ik wist niet wat we nu weten, namelijk dat er mogelijk minderjarige prostituees bij betrokken waren. Het rapport waarin meer stond wat er was gebeurd, heb ik nooit ontvangen en ook niet ingezien.”

Orgies en prostituees

Uit een intern rapport bleek laatst dat Oxfam-medewerkers na de aardbeving op Haïti seksfeesten hielden, waarbij hulpbehoevende vrouwen werden uitgebuit. Mogelijk waren ze minderjarig. Sinds de onthullingen kwamen allerlei misstanden naar buiten, van seksueel misbruik van vrijwilligers tot jarenlang gebruik van prostituees.