Nieuws/Opmerkelijk
1739089
Opmerkelijk

Justitie spreekt van bizarre zaak

’Vrouw vergiftigde lookalike met cheesecake’

Archieffoto. Niet de cheesecake uit het verhaal.

Archieffoto. Niet de cheesecake uit het verhaal.

Brooklyn - Een Russin heeft volgens justitie in de VS een vrouw vergiftigd met een cheesecake, haar paspoort afgenomen en een zelfmoord-scenario in scène gezet, met als ultieme doel de identiteit van haar te stelen. „Een bizarre misdaad”, stelt hoofdaanklager Richard Brown.

Archieffoto. Niet de cheesecake uit het verhaal.

Archieffoto. Niet de cheesecake uit het verhaal.

De verdachte, Viktoria Nasyrova (42), ging in augustus 2016 op bezoek bij het 35-jarige slachtoffer. Ze bracht een cheesecake mee. „De vrouw at de cake, voelde zich misselijk en viel neer”, zegt Brown tegen The Guardian. Haar laatste herinnering: de Russische Nasyrova, zittend naast haar bed.

De volgende dag vond een vriend het slachtoffer halfnaakt in bed, buiten bewustzijn, en met allemaal pillen om zich heen. „Het leek alsof de vrouw zelfmoord had willen plegen”, zegt Brown.

Maar al snel rees een ander vermoeden: in de cheesecake zat namelijk ook het kalmeringsmiddel Phenazepan, zo bleek uit testen van het lab. Bovendien werd Nasyrova in Rusland ook al verdacht van moord en vergiftiging, waarna ze naar New York verhuisde.

Beide vrouwen spreken Russisch, hebben donker haar en bezitten bovendien dezelfde huidstructuur, zo zegt de hoofdaanklager. „De enige fout van het slachtoffer is dat ze er hetzelfde uitzag”, aldus Brown.

Het slachtoffer heeft de vermoedelijke poging tot vergiftiging overleefd. Haar paspoort, werkvisum en gouden ring zijn verdwenen. Vermoedelijk heeft Nasyrova de documenten willen gebruiken om de ’identiteitswissel’ mogelijk te maken.