Nieuws/Binnenland
1739364
Binnenland

Wangedrag bij Britse Oxfam?

Ik wist nergens van, bezweert Ben Knapen

Ben Knapen ging in 2012 over ontwikkelingssamenwerking.

Ben Knapen ging in 2012 over ontwikkelingssamenwerking.

Den Haag - Hij heeft er niet van geweten. En als hij er van had geweten, had hij alarm geslagen en ingegrepen. Dat bezweert CDA-senator Ben Knapen over het seksschandaal bij hulporganisatie Oxfam. Destijds was Knapen staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking.

Ben Knapen ging in 2012 over ontwikkelingssamenwerking.

Ben Knapen ging in 2012 over ontwikkelingssamenwerking.

„Ik lees het nu ook in de krant”, zegt Knapen over de brief van huidig minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) over het seksueel wangedrag onder personeel van het Britse Oxfam na de aardbeving op Haïti in 2010. Het Nederlandse Oxfam Novib, dat 8 miljoen euro bijdroeg aan het project van de Britse tak, informeerde het ministerie over de misstanden in april 2012, toen Knapen als staatssecretaris verantwoordelijk was voor Ontwikkelingssamenwerking.

Waarom met die informatie niks is gedaan, dat vraagt Knapen zichzelf ook af. „De feiten zoals ik ze nu hoor, waren me totaal onbekend. Ik weet niet wie wat op welk moment heeft geweten. En zulk schrijnend wangedrag vergeet je niet. Ik ben nieuwsgierig hoe dit in het rapport heeft gestaan.”

Het samengevatte rapport dat Oxfam Novib destijds naar Buitenlandse Zaken stuurde, bevat een beschrijving van de misstanden die er niet om liegt: seksuele uitbuiting, prostituees in Oxfam-onderkomens, fraude, vriendjespolitiek, porno op bedrijfscomputers, pesten en seksuele intimidatie. In het rapport staat ook dat de feiten ernstig genoeg zijn voor het ontslag van vier medewerkers, onder wie de Belgische landendirecteur Roland van Hauwermeiren. De georganiseerde orgies met (mogelijk minderjarige) prostituees stonden niet in het rapport.

„Maar dan nog”, zegt Knapen. „Dit is nog veel ernstiger dan fraude. Het beschadigt mensen voor hun hele leven.” Hij vindt het van ’bureaucratie’ getuigen dat toch bij het project ’groene vinkjes’ zijn gezet. Behalve het ministerie was ook de Algemene Rekenkamer in 2012 van het seksuele wangedrag van Oxfam-medewerkers op de hoogte gebracht.

Ook GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee was als toenmalig campagnedirecteur van Oxfam Novib geïnformeerd over de wantoestanden van de Britse zusterclub. „Ik wist dat het ernstig was en dat er mensen waren ontslagen. Terecht dat (Novib-directeur) Karimi excuses heeft aangeboden aan de donateurs.”

De Kamer debatteert volgende week met minister Kaag over seksueel wangedrag bij hulporganisaties.