Nieuws/Binnenland

Amsterdam zet zich schrap voor finale Ajax

Door Mike Muller

Supporters van Ajax op het Leidseplein.

Supporters van Ajax op het Leidseplein.

ANP

AMSTERDAM - De hoofdstad zet zich schrap voor de eventuele huldiging van Ajax op het Museumplein, komende donderdag. Woensdagavond kunnen Ajax-supporters op datzelfde plein de wedstrijd tegen Manchester United volgen. Op Hemelvaartsdag volgt daar bij winst ook de huldiging, die trouwe supporters die vanuit Stockholm terugkomen mogelijk zullen missen.

Supporters van Ajax op het Leidseplein.

Supporters van Ajax op het Leidseplein.

ANP

De gemeente heeft op voorhand allerhande maatregelen genomen om beide feesten in goede banen te geleiden. Er zijn afspraken gemaakt met ondernemers, instellingen en bewoners uit de buurt en tal van maatregelen genomen op het gebied van veiligheid op het Museumplein en elders in de stad. Bovendien zijn er vele extra agenten en handhavers in de stad aanwezig.

Woensdag 24 mei is het Museumplein vanaf 18.00 uur open voor publiek: de voorbeschouwing start om 19.45 en de wedstrijd begint om 20.45 uur. Op het toegangsterrein mag iedereen een alcoholhoudend drankje meenemen, maar alleen voor eigen gebruik. Bezoekers kunnen worden gefouilleerd. Er worden hier 100.000 fans verwacht.

Huldiging

Mocht Ajax winnen, dan is de huldiging op donderdag 24 mei (Hemelvaartsdag) vanaf 15.00 uur ook op het Museumplein. Het programma met spreekstalmeester Wim Bohnenn begint om 17.00 uur en het Ajax-team komt naar verwachting aan om 18.00 uur. Tot 19.30 uur duurt de huldiging. De organisatie houdt dan rekening met zo’n 150.000 supporters.

De gemeente vraagt fans beide dagen om op tijd te komen en vanwege de grote drukte de berichtgeving van politie, Ajax en gemeente goed te volgen. Niet alleen op het Museumplein kan de wedstrijd woensdagavond worden gevolgd, ook op andere plekken in de stad zullen naar verwachting vele duizenden supporters de verrichtingen van Ajax volgen .Alle horecagelegenheden mogen op woensdag open blijven tot het tijdstip waarop ze normaal op een vrijdag of zaterdag open mogen blijven.

Voetbalverordening

De stad heeft een speciale voetbalverordening afgekondigd, die inhoudt dat supporters niet op straatmeubilair mogen klimmen, geen gezichtsbedekkende kleding mogen dragen en ze geen zaken bij zich mogen dragen waarmee de openbare orde kan worden verstoord, bijvoorbeeld omdat er mee kan worden gegooid.

Vertrouwen

Het is de eerste keer sinds de huldiging van Ajax in 2011 dat er een Ajax-evenement wordt georganiseerd in de binnenstad van Amsterdam. Aanleiding om dat een aantal jaar niet te willen, waren de ongeregeldheden rondom de huldiging op het Museumplein in 2011, en in de jaren daarna het voetbalgerelateerd geweld in de binnenstad rondom Europese wedstrijden van Ajax.

Door Mike Muller