Nieuws/Binnenland
1739726586
Binnenland

Ook gevallen in kinderopvang

Na eerste week onderwijs: school dicht om coronabesmettingen

In het noorden van het land zijn de scholen een week open.

In het noorden van het land zijn de scholen een week open.

AMSTERDAM - Zes scholen in de regio Noord waar het onderwijs afgelopen week als eerste weer begon, hebben te maken gekregen met coronabesmettingen. Het gaat met name om personeelsleden. In één geval moest een school sluiten.

In het noorden van het land zijn de scholen een week open.

In het noorden van het land zijn de scholen een week open.

Dat blijkt uit een overzicht van de website scholenmeldpunt.nl. De internetpagina baseert zich op berichtgeving in lokale en regionale media en brieven van scholen aan ouders over coronabesmettingen. Het gaat zowel om middelbare scholen als basisscholen. Daarnaast waren er besmettingen op twee universiteiten tijdens de introductiedagen en in kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang.

Het is volgens Sandra Roqué van Scholenmeldpunt een eerste, zeer voorlopig beeld dat zich aftekent van corona op school na de zomervakantie. Alleen in de regio Noord waren de scholen afgelopen week open. Na de sluiting in maart bleven alle middelbare scholen lange tijd dicht terwijl het basisonderwijs voor de zomervakantie grotendeels met halve klassen draaide. „Daardoor kreeg je niet echt een beeld van wat er aan de hand was”, zegt Roqué.

Lerarenkorps in thuisquarantaine

In de meeste gevallen zijn de coronapatiënten op school leraren. Zoals in Lelystad waar De Steiger, een school voor praktijkonderwijs, vrijdag dicht bleef na een coronabesmetting van een personeelslid. Alle veertig medewerkers zitten thuis in quarantaine doordat het ze met elkaar had gesproken bij een vergadering. Het is onduidelijk wanneer de school weer open gaat. Zo meldt Omroep Flevoland.

Op het Christelijk Gymnasium in Leeuwarden testten volgens Omroep Friesland twee leraren positief terwijl op het Groninger Stadslyceum een leerling het virus bleek te hebben. Een vertegenwoordiger van de GGD bevestigde dit voor de camera van RTV Noord. Zowel in Leeuwarden als Groningen worden geen aanvullende maatregelen genomen.

Brief aan ouders

Ook zou er volgens de Covid-website een kind besmet zijn op een school in Badhoevedorp. Scholenmeldpunt beschikt over de mail aan de ouders waarin dit wordt gemeld. Ook zou er een ouder van een kind dat op school zit in Musselkanaal positief zijn getest.