Nieuws/Binnenland
1739839
Binnenland

Broodje bal of ham in de ban

Ambtenaren Amsterdam verplicht vegetarisch

Amsterdam - Ambtenaren die van een broodje rosbief, gegrilde kip of sappige salami houden, dienen dit volgende week van huis mee te nemen of elders te kopen. Vanaf maandag worden in de bedrijfskantines in de gehele gemeente Amsterdam uitsluitend vegetarische en veganistische gerechten aangeboden.

De stad doet namelijk mee aan de eerste ’Nationale week zonder vlees’ en dat betekent dat ook alle ambtenaren op vleesrantsoen gaan. In de kantine van de Dienst Werk en Inkomen ligt al een briefje, waarop staat dat het banket erop wordt aangepast. Volgens wethouder Vliegenthart geldt dit voor de gehele organisatie. De gemeente heeft zich kennelijk achter het initiatief van Isabel Boerdam geschaard.

„Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu”, valt te lezen op de website van het initiatief.

Vorig jaar werd al bekend dat de snoepautomaten van de afdelingen bij de Stopera werden weggehaald, omdat de raad besloot dat alleen nog maar biologisch eten mocht worden aangeschaft. Achteraf bleek dat er geen biologische Snickers verkrijgbaar waren, dus verdwenen de automaten.

„Supermarkten en broodjeszaken gaan goede zaken doen”, voorspelt een ambtenaar. Een niet nader te noemen vleesminnende stadsdeelbestuurder uit Zuid geeft aan volgende week „zijn broodje ham dan wel bij de Dirk tegenover de RAI te halen.” De Partij voor de Dieren vindt het bewonderenswaardig dat de stad zich achter het idee schaart.