Nieuws/Binnenland
1740226182
Binnenland

Advocaat: OM doet zaak af met Halt

’Zoon Halsema niet vervolgd voor wapenbezit’

Amsterdam - De zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zal niet worden vervolgd voor verboden wapenbezit. Het Openbaar Ministerie stuurt de zaak door naar Halt voor de afdoening ervan. Dat meldt Peter Plasman, de advocaat van de 15-jarige jongen.

Plasman heeft de beslissing vernomen van de officier van justitie in Haarlem. Het parket Noord-Holland heeft het dossier van het OM in Amsterdam overgenomen om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden – overigens pas ná publicaties in deze krant, terwijl burgemeester Halsema anders beweerde.

Het OM bevestigt dat er een „afdoeningsbeslissing” is genomen in de zaak tegen de 15-jarige zoon van Halsema. Inhoudelijk wil het OM daar niets over zeggen.

Halsema’s zoon werd op 15 juli gearresteerd, toen hij met een vriend op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost voor overlast zorgde. Het wapen dat hij bij zich had, zou hij hebben weggegooid toen de politie arriveerde.

Wapen

Plasman zegt dat hij zeer onlangs een zogeheten ballistisch rapport van een wapendeskundige van justitie heeft ontvangen. Daaruit zou blijken dat het om een gas- of alarmrevolver gaat. „Inwendig is in de loop een zogenoemde sper aangebracht waardoor geen kogelprojectielen kunnen worden verschoten”, aldus Plasman.

Overtreding van de Wet Wapens en Munitie is het enige strafbare feit dat aan de orde is, zegt Plasman. „Van braak – laat staan inbraak – of diefstal is volgens het Openbaar Ministerie niets gebleken.”

’Revolver’

De echtgenoot van Halsema, filmproducent Robert Oey, heeft onlangs in een interview in NRC Handelsblad gezegd dat het wapen van hem is. In dat vraaggesprek repte hij van een onklaar gemaakte revolver die werd gebruikt op filmsets. Het OM Noord-Holland verdenkt hem van verboden wapenbezit. Het onderzoek naar Oey is nog gaande, zegt een woordvoerder.

Afdoening via Halt betekent voor de zoon van Halsema dat hij geen strafblad krijgt. Een Halttraject omvat onder meer leeropdrachten en het maken van excuses. De maatregel is voor zogeheten ’first offenders’ van 12 tot 18 jaar. De burgemeester wil vooruitlopend op een debat donderdagmiddag in de gemeenteraad nog niet reageren.

Politie

Recentelijk bleek het strafdossier van de gearresteerde zoon pas overgedragen aan het OM Haarlem ná publicatie in De Telegraaf en niet, zoals de Amsterdamse burgemeester beweerde, daarvoor al.

Halsema schreef in haar brief ’aan alle Amsterdammers’ dat de zaak al was overgedragen toen deze krant publiceerde over zorgen bij het opsporingsapparaat over een doofpot. „Sindsdien wachten wij op het vervolg”, aldus Halsema. Dat was dus niet waar. Pas later werd het dossier doorgegeven.

Twee maten

Agenten vonden dat met twee maten werd gemeten. „Van ons wordt verwacht op te treden tegen vandalisme, vernielingen en wapenbezit”, aldus een politieman tegenover deze krant. „Iedereen heeft het dan over straattuig. Nu het zoontje van de burgemeester is opgepakt, heet het een kwajongensstreek en kon niemand die bij de arrestatie was betrokken, het dossier nog terugvinden.”