Nieuws/Binnenland
1740316852
Binnenland

Vlucht met 43 Nederlanders uit Afghanistan naar Qatar

DEN HAAG - Vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul is maandag een vlucht met aan boord 43 Nederlanders aangekomen in Doha, de hoofdstad van Qatar. Zij kunnen vervolgens naar Nederland gaan.

Het is de vijfde vlucht vanuit Kabul naar Doha met mensen aan boord die Nederland als eindbestemming hebben. Met de vorige vluchten zijn in totaal 72 mensen opgehaald. De vluchten worden mede mogelijk gemaakt door de Qatarese overheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op Twitter dankbaar te zijn voor de hulp.

Maandag maakte het kabinet bekend nog ongeveer 2100 mensen uit Afghanistan op te halen. De 43 die maandag uit het land konden vertrekken, vallen onder deze groep.

Halverwege september vertrok er ook een vlucht, ditmaal vanuit het Pakistaanse Islamabad. Het ging toen om bijna 50 mensen die vanuit Afghanistan over land daar naartoe waren gevlucht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg 23.000 mails van mensen die verklaarden onder de zogeheten motie-Belhaj te vallen. Die motie roept het kabinet op bescherming te bieden aan meer groepen dan alleen tolken. Onder meer bewakers, koks, chauffeurs en mensen die betrokken waren bij ontwikkelingsprojecten komen daar nu voor in aanmerking.