Nieuws/Binnenland
1740528304
Binnenland

Klimaatactivisten saboteren vier Shell-tankstations in Groningen

GRONINGEN - Vier Shell-tankstations in Groningen zijn dinsdagochtend onklaar gemaakt met behulp van kettingen. Op Twitter verwijst actiegroep Code Rood naar deze en andere acties, onder de noemer #ShellMustFall. De klimaatactivisten verwijzen ook naar een soortgelijke actie bij een tankstation in Den Bosch.

Dat bevestigt de politie na berichtgeving door Dagblad van het Noorden.

Het gaat om stations van Shell aan de Van Ketwich Verschuurlaan, Zonnelaan, Rijksstraatweg en Euvelgunnerweg in Groningen.

De politie verricht sporenonderzoek en hoopt aan de hand van camerabeelden zicht te krijgen op de daders.

„We zullen Shell moeten ontmantelen. En dat is handwerk. In Den Bosch werd in de vroege ochtend het Shell tankstation aan de Vlijmenseweg tijdelijk buiten gebruik gesteld met - hoe passend - fietssloten.#ShellMustFall”, twittert de actiegroep. Zij voert dinsdag actie tegen de multinational, die zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt.

Ook bij een tankstation in Leiden werd er dinsdagochtend actie gevoerd. Activisten schreven met stoepkrijt ’Shell verwoest de aarde’ en ’Met Shell geen toekomst’ op de stoep. De stoepkrijt is inmiddels weer verwijderd door een werkneemster van de pomp.

De stoepkrijt is inmiddels weer verwijderd door een werkneemster van de pomp.

De stoepkrijt is inmiddels weer verwijderd door een werkneemster van de pomp.

Shell laat in een reactie weten dat het bedrijf het Akkoord van Parijs steunt, waarin wereldleiders afspraken dat ze zich zullen inzetten om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en bij voorkeur 1,5 graad. „In die zin hebben we hetzelfde doel als deze activisten. We verschillen echter van mening over de weg ernaartoe.” Over de acties bij tankstations zegt Shell dat het „spijtig is dat de stationshouders, medewerkers en klanten van tankstations worden gedupeerd.” „Shell respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige en wettige manier gebeurt.”

Jaren 80

De gewelddadig terreurgroep RaRa had het in de jaren tachtig ook voorzien op Shell. Naast het doorsnijden van slangen, het wegnemen van de spuitkoppen en soortgelijke acties ging men nog veel verder. De extreem linkse groepering pleegde tussen 1984 en 1988 dertien verschillende aanslagen in ons land. Daarbij werden brandbommen en ware explosieven ingezet.

Tijdens een reeks aanslagen tot en met januari 1988 werden onder andere een op een Shell-benzinestation in Nieuwegein en de Shell-brandstoffenhandel Boot Olie in Alphen aan den Rijn werden getroffen. Het is echter nooit bewezen of de groepering RaRa achter deze specifieke terreuraanvallen zat.