Nieuws/Buitenland
1741454166
Buitenland

’Bemanning ISS moet brokstukken Russische rakettest ontwijken’

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben Rusland veroordeeld voor een „gevaarlijke en onverantwoordelijke” rakettest in de ruimte, waardoor de bemanning van het internationale ruimtestation ISS maatregelen moest nemen de brokstukken te ontwijken.

De Russen bliezen met een anti-satellietraket een van hun eigen satellieten op, waardoor een wolk van puin ontstond. Het gaat om ruim 1500 grotere fragmenten en honderdduizenden stukjes kleiner schroot „die nu de belangen van alle naties bedreigen”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze „roekeloze” test zal het risico voor astronauten en kosmonauten in het ISS aanzienlijk vergroten, maar vormt ook een bedreiging voor andere menselijke ruimtevluchtactiviteiten, waarschuwt het ministerie.

De ISS-bemanning, op dit moment vier Amerikanen, een Duitser en twee Russen, moest schuilen in ruimteschepen die eigenlijk zijn bedoeld om terug te keren naar de aarde. Het is een standaardprocedure in geval van een noodsituatie waarbij evacuatie nodig kan zijn.

Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos was er uiteindelijk niet veel aan de hand. Het ISS bevindt zich weer in de groene zone, twitterde het agentschap.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop