Nieuws/Buitenland
1741550690
Buitenland

China: ballon boven VS is uit koers geraakt luchtschip

PEKING - De ballon die boven Canada en de VS is gezien en daar een Chinese spionageballon wordt genoemd, is volgens China een luchtschip voor wetenschappelijk onderzoek dat door overmacht uit koers is geraakt. Het is een civiel luchtschip en heeft volgens Peking niets met spionage te maken, aldus Chinese media. China betreurt het dat de ballon die ook voor de meteorologie is ingeschakeld, per ongeluk in het Amerikaanse luchtruim terechtgekomen is.

De Verenigde Staten volgen naar eigen zeggen al enkele dagen een Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied. Kort is overwogen de ballon neer te halen, maar daarvan is afgezien omdat brokstukken een gevaar zouden kunnen vormen.

De constatering is pikant, in een tijd van hoog opgelopen spanningen tussen de twee landen en slechts enkele dagen voor een geplande reis naar Peking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. De ballon kwam uit de richting van Canada.

Het Canadese ministerie van Defensie zei een „spionageballon op grote hoogte” te hebben geconstateerd. Canada zegt hierover regelmatig contact te hebben met de Amerikaanse buren. Mogelijk gaat het om een tweede incident. Canada heeft de Chinese ambassadeur in hoofdstad Ottawa op het matje geroepen over het incident.

De ballon boven het noorden van de VS wordt onder meer in de gaten gehouden met militaire vliegtuigen. De ballon met volgens de Amerikaanse zegslieden spionageapparatuur vliegt veel hoger dan bijvoorbeeld passagiersvliegtuigen en vormt geen gevaar voor mensen op de grond, aldus de Amerikanen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking sprak eerder al de hoop uit dat betrokken partijen de zaak rustig en voorzichtig behandelen. Speculeren en er een hype van maken helpen niet bij het oplossen van het probleem, aldus de Chinezen.