Nieuws/Binnenland
1741627277
Binnenland

Kaag: eerste Nederlanders met twee evacuatievluchten vertrokken uit Kabul

Britse militairen evacueren mensen op de luchthaven van Kabul.

Britse militairen evacueren mensen op de luchthaven van Kabul.

DEN HAAG - De eerste Nederlanders zijn met twee evacuatievluchten vertrokken uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat meldt demissionair minister Kaag (Buitenlandse Zaken). Om hoeveel Nederlanders het gaat is niet bekend.

Britse militairen evacueren mensen op de luchthaven van Kabul.

Britse militairen evacueren mensen op de luchthaven van Kabul.

Ook andere details kon het ministerie nog niet geven. Zo is niet duidelijk aan boord van welk toestel de Nederlanders zitten.

De Franse regering maakte melding van de evacuatie van 216 mensen in de nacht van dinsdag op woensdag, onder wie vier Nederlanders. Het toestel is onderweg naar Parijs volgens Franse media.

De evacuaties vanaf het vliegveld van Kabul zijn op gang gekomen en het Amerikaanse leger zegt al 3200 mensen te hebben opgehaald met dertien vluchten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft verklaard dat de Britten er nu zo’n duizend mensen per dag ophalen.

Kaag laat weten „ontzettend opgelucht” te zijn en is blij dat de eerste Nederlanders „eindelijk” in een vliegtuig zitten. „Maar het is maar een eerste stap, er moeten nog veel en veel meer mensen worden geëvacueerd.” Een concreet aantal wilde de bewindsvrouw nog altijd niet noemen.

Dinsdagavond lukte het niet om Nederlanders aan boord te krijgen van een vliegtuig dat mede door Nederland was gestuurd. Dat toestel stond maar een halfuur aan de grond en moest toen weer vertrekken. Volgens Kaag was er te weinig tijd en lieten de Amerikanen geen Afghanen toe op de luchthaven, waardoor bijvoorbeeld de tolken met hun gezinnen er niet in zouden kunnen. Nederland is afhankelijk van de Amerikaanse krijgsmacht omdat die de luchthaven in handen heeft.

Kaag zei dinsdagavond dat zij hoopt dat de Nederlandse ambassadeur die woensdag naar verwachting landt op het vliegveld van Kabul, kan voorkomen dat zoiets nogmaals gebeurt. „Heel veel mensen waren er met hun gezinnen, met hun kinderen. Ze stonden daar aan de poorten van de luchthaven. Ik vind het vreselijk”, zei ze.

Maandag was ook een Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan, maar dat kreeg op het laatste moment geen toestemming om te landen op het vliegveld van Kabul.