Nieuws/Binnenland
1741681005
Binnenland

Ruinerwoldverdachte Josef B. blijft vast

Rechtbanktekening van de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B.

Rechtbanktekening van de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B.

ASSEN - Josef B., verdachte in de Ruinerwoldzaak, blijft in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen vrijdag bepaald.

Rechtbanktekening van de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B.

Rechtbanktekening van de Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B.

B. (59) verblijft sinds drie weken in het Pieter Baan Centrum voor een persoonlijkheidsonderzoek. Dat wordt voortgezet. Hij ging in juni nog in hongerstaking, maar zou inmiddels weer zijn gaan eten.

Klusjesman B. wordt er onder meer van verdacht dat hij met hoofdverdachte Gerrit Jan van D. (67) zes van diens kinderen jarenlang van hun vrijheid heeft beroofd, door hen tegen hun wil te laten verblijven op een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold. B. ontkent in alle toonaarden en vindt dat hij het slachtoffer is van een „heksenjacht.”

Kinderen getuigen

Donderdag had B.’s advocaat om al dan niet voorlopige vrijlating van B. gevraagd. Volgens de raadsman is uit de verklaringen van de betrokken kinderen, die inmiddels allen meerderjarig zijn, gebleken dat er van vrijheidsberoving geen sprake is geweest.

Het onderzoek in het PBC vindt plaats op last van de rechtbank. Het was de bedoeling dat ook Van D. in de justitiële observatiekliniek zou worden geplaatst, maar dat blijkt door zijn invaliditeit niet mogelijk. Het PBC had de interactie tussen beide mannen in kaart moeten brengen. Van D. kreeg enkele jaren geleden een hersenbloeding en is daardoor halfzijdig verlamd geraakt. Ook kan hij niet meer praten, waardoor het onderzoek ernstig bemoeilijkt wordt. Van D. werd vorig najaar gearresteerd, maar de politie heeft hem nog steeds niet kunnen horen. Hij verblijft in een penitentiair ziekenhuis.

Volgens het Openbaar Ministerie leefden de kinderen in een soort religieuze ban op de boerderij. Justitie verdenkt Van D. ervan dat hij zijn kinderen ook heeft mishandeld. B. en Van D. zouden zich tevens schuldig hebben gemaakt aan de vrijheidsberoving van een Oostenrijkse man, in een huis in Meppel.

Op 17 september staat de volgende tussentijdse zitting gepland. De rechtbank hoopt de zaak eind dit jaar, begin volgend jaar inhoudelijk te kunnen behandelen.